fallback

Дилемата на Пекин: Баланс между интересите и избягването на кръвопролития в Хонконг

Колебанията на местната власт по отношение на протестите отразяват дилемите, създадени от съперничещи си приоритети, пише New York Times

15:19 | 18.10.14 г.

През последните три седмици на протести в Хонконг няколко пъти бели ванове Toyota Coaster със специални черни регистрационни номера са превозвали представители на властите в Хонконг до тропически курорт в континентален Китай, пише New York Times.

Пътуванията са били доста потайни – спуснати завеси са скривали пътниците, които са се срещали с представители на Комунистическата партия, за да обсъждат плановете за справяне с продължаващите протести.

Според експерти и запознати с разговорите източници на изданието националните лидери на Китай са настоявали повече от хонконгските власти за широки действия в отговор срещу кризата. Като имат предвид предимно нуждите на Пекин, те се опитват да намерят баланс между непоколебимия отказ да изпълнят искането на протестиращите за демократични избори и евентуални масови кръвопролития, които допълнително ще дестабилизират административната територия със специален статут.

Управляващите в Китай третират протестите в Хонконг като предизвикателство, коментира Браян Фонг Чи-Хан, асистент-професор в Института за образование в Хонконг. Той изразява убедеността си, че китайското правителсво контролира целия процес.

Отговорът на властите в Хонконг на кризата е бил забележителен – нещо средно между насилие и колебание, смътно отстъпчив и пренебрежително критичен. Много наблюдатели смятаха тези колебания като погрешни стъпки на обърканото местно управление, но те в действителност отразяват дилемите, създадени от съперничещи си приоритети, посочва изданието.

Китайските лидери искат да избегнат кръвопролития в Хонконг, които биха могли да напомнят за протестите в Пекин през 1989 г. и последвалите репресии, оставили дълбоки политически белези. Евентуално насилие под блясъка на световните медийни прожектори ще навреди на репутацията на Китай и ще вдигне аларма сред финансовата индустрия в Хонконг – гръбнакът на местната икономика.

Пекин обаче се страхува, че компромис ще окуражи и други сепаратистки движения в Китай.

“Подозирам, че линията на централното правителство, която се следва от Главния администратор, е никакви омпромиси за политически реформи, но също така и никакви кръвопролития”, коментира Джоузеф Уонг Уин, бивш високопоставен служител в Администрацията на Хонконг. “Централното правителство не харесва знаците, които биха показвали или биха довели до предположението, че то действа “меко”, допълва той.

Първоначалните мерки за опит за насилствено разпръсване на протестите, включително използването на сълзотворен газ, предизвикаха силна обществена отвращение в Хонконг, затова и властите заеха изчаквателна позиция, който постави под огромен натиск полицейските сили в града.

“По някакъв начин правителството иска от полицията да свърши политическа работа”, коментира Уонг. “Това е политически проблем, който всъщност не се решава по политически начин”, казва още той.

Пекин предупреди, че протестите, станали известни като “Революцията на чадърите”, не трябва да се превръщат в “цветна революция” – определение за антикомунистическите протести, които според Китай са режисирани от Запада.

Според анализатори Пекин пречупва все повече националната сигурност през проблемите в Хонконг.

Междувременно днес имаше нови сблъсъци между протестиращите и полицията в Хонконг. Демонстрантите успяха отново да си върнат контрола над един от лагерите след множество арести.

Полицията използва палки и сълзотворен газ срещу протестиращите, които се защитаваха само с чадъри – символът на протестите в Хонконг. Полицията обаче се оттегли, а активистите възстановиха импровизираните барикади в района, в който движението беше възстановено 24 часа преди това.

За трета поредна нощ в Хонконг избухва насилие след две седмици на относително спокойствие, пише британският в. Guardian.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още