fallback

Индексите в Азия без единна посока

Акциите на Rio Tinto поскъпнаха с над 4% след отказа за сливане с Glencore

11:07 | 07.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Азиатските акции отчетоха смесени резултати вв вторник, след като инвеститорите се фокусираха върху решенията на централните банки в Япония и Австралия.

Пазарите в Шанхай останаха затворени заради честването на национален празник. Търговията ще бъде възобновена в сряда.

По-рано през деня Японската централна банка запази агресивнaта си парична политика, започнала през април 2013 г., въпреки очакванията за допълнителни усилия в посока трайно поддържане на целевата инфлация.

Увеличаването на паричната база ще продължи да е в размер на 60-70 трлн. йени годишно, показа официалното изявление на институцията, последвало двудневното заседание на банката. Очакванията на банкерите са за покачване на инфлацията и окончателно отдръпване на Япония от 15-годишната дефлационна спирала.

Същевременно Австралийската централна банка също запази курса на паричната си политика, оставяйки основния лихвен процент на ниво от 2,5% според очакванията.

Банката отново повтори своята загриженост относно възможността за "прегряване" на пазара на жилища, както и относно силата на валутата, която пречи на растежа.

Японският бенчмарк Nikkei 225 завърши със спад след волатилна сесия. Новината, че най-големият в света пенсионен фонд, който е под контрола на правителството, може да отложи до ноември решението за преструктуриране на портфейла си повлия върху настроението на пазара.

Fujifilm приключи с ръст от 2,7%, след като в понеделник Франция и Гвинея съобщиха, че обмислят да използват разработеното от компанията лекарство против вируса Ебола.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 приключи на едноседмично дъно, свивайки обаче в края отстъплението си след достигнатия по-рано 8-месечен минимум.

Австралийският долар се колебаеше около 0,8766 щатски долара, след като централната банка заяви, че валутата остава над историческите стандарти.

Капитализацията на National Australia Bank отстъпи с 1 на сто, докато Commonwealth Bank of Australia изтри 0,5 на сто.

Rio Tinto поскъпна с над 4%, след като компанията заяви във вторник, че е отхвърлила предложение за сливане с Glencore през август. По-рано листнатите на борсата в Ню Йорк книжа на дружеството поскъпнаха с над 9 на сто.

В Хонконг Hang Seng се отърси от ранните загуби, отчитайки най-големия си еднодневен ръст от повече от един месец.

Книжата на местните казина поскъпнаха за втора поредна сесия. Galaxy Entertainment и Melco International Development Galaxy Entertainment добавиха по над 1%.

Протестиращите останаха по улиците на града във вторник. В понеделник вечер сдружението на студентите и държавните служители се съгласи да започне преговори с властите по-късно тази седмица.

В Южна Корея KOSPI отчете ръст благодарение на доброто представяне на Samsung Electronics. Акциите на технологичния гигант поскъпнаха с над 1%, въпреки че компанията прогнозира 60 на сто спад в оперативната печалба за третото тримесечие.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:27 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още