fallback

Азиатските акции прекратиха негативната си серия

Хонконгският индекс Hang Seng се отлепи от 5-месечното дъно

10:42 | 03.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фондовите пазари в Азия прекъснаха няколкото поредни сесии на спадове, въпреки че протестите в Хонконг навлязоха в своя осми ден. Изтъргуваните обеми обаче бяха ниски, тъй като пазарите в Сеул, Шанхай и Мумбай останаха затворени.

По-рано през деня основните борсови измерители отчетоха отстъпления, след като официалните правителствени данни от Китай показаха спад на индекса на мениджърите по доставките в сектора на услугите до 8-месечно дъно през септември.

На Wall Street в четвъртък индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones и бенчмаркът на големите фирми S&P 500 на практика останаха без промяна на нива от съответно 16 801 и 1 946 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq се покачи с 0,2% до 4 430 пункта.

Междувременно Европейската централна банка (ЕЦБ) остави инвеститорите разочаровани по отношение на бъдещето на програмата за покупки на активи. Регулаторът запази лихвите без промяна и заяви, че ще започне изкупуване на обезпечени с активи ценни книжа през настоящото тримесечие. Повече подробности обаче не бяха разкрити.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng се покачи от 5-месечното дъно по-рано през деня, добавяйки 0,65% до 23 083,08 пункта. Индексът прекрати четирите си поредни сесии на спадове благодарение на доброто представяне на строителните предприемачи.

China Resources Land и China Overseas Land нараснаха с по над 6 на сто, след като властите в Пекин намалиха лихвите по ипотеките за някои от купувачите на жилища за първи път от 7 години.

Японският бенчмарк Nikkei 225 се отдалечи още от едномесечното дъно, добавяйки 0,30% до 15 708,65 пункта.

Инвеститорите приветстваха отслабването на йената. Валутата се търгуваше при около 109 за долар, след като достигна двуседмичен връх от 108 по-рано през сесията.

Капитализацията на Fast Retailing нарасна с 2,7%, след като бизнес ежедневникът Nikkei съобщи, че септемврийските продажби на гиганта са се повишили с 20 на сто на годишна база.

Softbank спадна с 0,7%, след като оповести плановете си да инвестира 250 млн. долара във филмовото студио Legendary Entertainment.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 добави 0,39% до 5 318,20 пункта благодарение на доброто представяне на банковия сектор.

Капитализациите на четирите гиганта Australia New Zealand Banking, National Australia Bank, Westpac и Commonwealth Bank of Australia нараснаха с по над 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още