fallback

Песимизмът завладя пазарите в Азия

Softbank изтри 6% въпреки грандиозния успех на IPO-то на Alibaba в Ню Йорк

11:25 | 22.09.14 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите азиатски пазари започнаха седмицата с резкия отстъпления въпреки положителното бъдеще пред глобалната икономика, начертано през уикенда от представителите на 20-те най-мощни икономики в света.

Финансовите министри и гуверньорите на централните банки от Г20 се срещнаха в австралийската град Кернс. По време на срещата те се обединиха около тезата, че ще успеят да разширят глобалната икономика с около 2 трлн. долара през следващите двете години, създавайки милиони нови работни места.

Въпреки това властимащите отбелязаха, че продължителната икономическа регресия в Европа остава основният препъни-камък пред развитието на глобалната икономика.

В Китай Shanghai Composite изтри 1,66% до 2 290,73 пункта на фона на опасенията, че китайският производствен сектор би могъл да отчете ново забавяне във вторник.

"Макросъбитието на седмицата в Китай може да бъде утрешното представяне на данните на HSBC за производствения сектор за септември. Консенсусната прогноза е за равнище от 50 пункта, което е спад от окончателния резултат за август", заяви пред CNBC Тим Кондън, ръководител на звеното за Азия в ING Financial Markets.

Bank of Communications изгуби над 3 на сто. Акциите на Bank of China и Agricultural Bank of China пък поевтиняха с по близо 2 на сто.

Малко по-силната йена, която се търгуваше под 109 спрямо зелените пари, ограничи интереса към японските акции след 7-годишния връх в края на миналата седмица. В края на сесията индексът Nikkei 225 спадна с 0,71% до 16 205,90 пункта.

Капитализацията на интернет гиганта Softbank се смъкна с близо 6 на сто след отчетеното разширение от 30% в последните шест седмици. Акциите на дружеството поскъпнаха рязко на фона на IPO-то на Alibaba в САЩ. Японската компания притежава значителен дял в китайския онлайн търговец.

Mitsubishi Motors добави 4% след новината, че производителят на автомобили ще представи нов пикап през 2016 г. и ще обедини усилията си с италианския производител на автомобили Fiat в повишаване на производителността в съвместния им завод в Тайланд.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 спадна с 1,29% до 5 362,96 пункта.

Добивните гиганти Fortescue Metals и Rio Tinto отчетоха отстъпления от съответно 4,8 на сто и 2,5% всеки след спада на цената на желязната руда. Активът удари 6-годишно дъно от 81,70 долара за тон.

"Тенденцията при S&P ASX 200 със сигурност ще е в посока надолу, докато стоковите пазари не се стабилизират", изтъкна Евън Лукас, пазарен стратег в IG.

Южнокорейският индекс KOSPI потвърди негативния тренд в почти цяла Азия, спадайки с 0,71% до 2 039,27 пункта.

Натиск върху бенчмарка приложиха сините чипове Samsung Electronics и LG Electronics, които изгубиха по 2%.

Южнокорейските корабостроители бяха в центъра на вниманието, след като местна агенция понижи кредитните рейтинги за големите компании от сектора. Samsung Heavy и Hyundai Heavy преустановиха повишенията в първите часове на търговията, за да затворят със спадове от по 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:15 | 22.09.14 г.
fallback
Още от Азия виж още