fallback

Азиатските акции не намериха единна посока въпреки стимулите в Китай

Пазарните участници продължиха да гледат с едно око към резултатите от заседанието на Фед

11:38 | 17.09.14 г.

Азиатските акции не намериха единна посока в сряда въпреки предоставените парични стимули в Китай. Пазарните участници продължиха да гледат с едно око и към Федералния резерв на САЩ, чието заседание за монетарната политика ще приключи по-късно днес.

Китайската централна банка е инжектирала 500 млрд. юана (около 81 млрд. долара) в пет големи държавни банки в страната, за да се противопостави на по-бавния от очакваното растеж, съобщи The Wall Street Journal, позовавайки се на високопоставен банков служител във втората най-голяма икономика в света.

Предоставената ликвидна инжекция е под формата на тримесечен нисколихвен заем за кредиторите, посочват запознати с решението. Средствата са постъпили в Industrial & Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China, Bank of China и Bank of Communications.

"Ако тази информация се потвърди, това означава, че Китайската централна банка предприема количествени улеснения. Това е печатане на пари и предоставяне на капитала на банките с надеждата, че ще ги дадат като заеми... Това е мярка за стимулиране, която има по-широк обхват", каза пред CNBC Евън Лукас, пазарен стратег в IG.

По-късно в сряда Фед ще приключи двудневното си заседание. Много експерти се подготвяха за по-агресивна реторика, но промяна в очаквания настъпи през нощта, след като The Wall Street Journal съобщи, че Фед няма да осъществи значителна промяна на действията си.

Японският индекс Nikkei 225 изтри 0,14 на сто до 15 888,67 пункта, разширявайки загубите си във втори ден.

Капитализацията на Pioneer спадна с 1,6 на сто след новината, че възнамерява да се раздели със своето звено за производство на грамофони за 550 млн. долара.

Mitsubishi Motor добави 0,6 на сто. Производителят на автомобили обяви, че ще инвестира 600 млн. долара в Индонезия, за да построи нови производствени мощности.

В Китай Shanghai Composite добави 0,52% до 2 308,43 пункта.

Най-големите банки отчетоха смесени резултати въпреки ликвидната подкрепа. Industrial and Commercial Bank of China и Bank of Communications добавиха по 0,2 на сто, докато Agricultural Bank of China и Bank of China изтриха по 0,4%.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 приключи на най-ниското си ниво от 1 юли, спадайки за шести пореден ден. Индексът изтри 0,70 на сто до 5 407,30 пункта.

Банките бяха подложени на силни разпродажби, след като Австралийската централна банка предупреди за жилищния балон в сряда. Australia New Zealand Banking загуби повече от 2 на сто, докато Commonwealth Bank of Australia, National Australia Bank и Westpac изтриха по повече от 1 на сто.

Акциите в Южна Корея нараснаха до най-високото си ниво в последните две седмици, разширявайки се за втори пореден ден. Индексът KOSPI се разшири с 0,96 на сто 2 062,61 пункта.

Операторът на универсални магазини Shinsegae добави 1,5 на сто след отчитане на рът на годишната печалба към края на август в размер на 53 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:53 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още