fallback

Азиатските индекси откриха седмицата с понижения

Търговията остана под натиск вследствие на слабите данни от Китай, макар че Shanghai Composite се покачи

11:00 | 15.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите азиатски фондови пазари затвориха с понижения в понеделник след слабите данни от Китай. Търгуваните обеми като цяло обаче бяха ограничени на фона на липсата на сесия в Япония поради честването на национален празник.

Китайският икономически двигател забуксува през август, след като растежът на промишленото производството се забави до най-ниското си ниво от глобалната финансова криза от 2008 г.

Комбиниранoто производство на местните производители и компании за комунални услуги нарасна с 6,9% на годишна база през осмия месец. Растежът се забави значително спрямо отчетеното месец по-рано разширение от 9 на сто. Пазарните очаквания бяха за ръст от 8,8%.

Статистиката увеличи вероятността властите в Пекин да засилят мерките за стимулиране, за да подкрепят втората най-голяма икономика в света.

Натиск върху настроенията отново оказа и геополитиката на фона на очакванията за военни действия в Източна Украйна след няколкодневното прекратяване на огъня. Междувременно Австралия стана първата страна, присъединила се към САЩ и Великобритания, които заявиха намерението си да унищожат "Ислямска държава".

Австралийският индекс S&P ASX 200 изтри 1,04% до 5 473,50 пункта, разширявайки загубите в трета поредна сесия.

Macquarie – най-голямата инвестиционна банка в страната, добави повече от 1%, след като представи прогнозата си за нетна печалба в размер на 1,3 млрд. долара през фискалната 2015 г. спрямо постигнатия година по-рано резултат от 1 млрд. долара.

Добивната компания Lynas изгуби повече от 13 на сто, след като обяви, че прекратява преговорите с Nomura за преструктуриране на дълга си.

В Китай Shanghai Composite нарасна с 0,30 на сто до 2 338,90 пункта.

Петролният производител Sinopec изгуби 0,5% след новината, че се разделя с активи на стойност 17,4 млрд. долара.

Южнокорейският индекс KOSPI се сви, губейки 0,30% до 2 035,82 пункта.

Данните от страната показаха, че цените на вноса са спаднали с най-резкия си темп в последните 17 месеца през август.

Финансовата къща KB Financial изгуби над 5 на сто, след като президентът ѝ Лим Юнг Рок отказа да подаде оставка вследствие на обвиненията за целенасочени управленски грешки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:53 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още