fallback

Нов спад за азиатските индекси

Единствен японският бенчмарк Nikkei 225 се покачи, затваряйки на 8-месечен връх

11:43 | 11.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Азиатските индекси отчетоха ново понижение днес въпреки положителното представяне на Wall Street вчера, след като данните от Китай и Австралия разочароваха пазара.

Президентът Барак Обама заяви в обръщение към нацията в сряда вечерта, че САЩ ще проведат кампания срещу "Ислямска държава". По думите му Вашингтон ще осъществи "систематична кампания" на въздушни удари, която ще включва и Сирия, където САЩ също ще предоставят помощ на опозиционните сили.

Потребителските цени в Китай нараснаха с по-бавен темп през годината до края на август, а дефлацията в производствените цени се затвърди според очакванията, причинявайки известно притеснение за политиците в Пекин.

Индексът на потребителските цени отчете ускорение от 2% на годишна база през миналия месец според последните данни от Националното статистическо бюро.

Междувременно производствените цени спаднаха с 1,2 на сто през годината до края на август, отчитайки още по-рязко отстъпление спрямо месец по-рано, когато индексът на цените на производител намаля с 0,9%. Инфлацията на производствените цени, която отчита промяната в цените на едро, отчита отрицателна стойност от началото на 2012 г.

Австралийската икономика е добавила 121 000 нови работни места през август, показаха данните на Националното статистическо бюро. Равнището надхвърли с 12 000 предварителните очаквания. Безработицата спада до 6,1% през август от 6,4% през юли, когато достигна 12-годишен връх.

В Китай Shanghai Composite изтри 0,29% до 2 311,68 пункта, въпреки че по-рано през сесията индексът нарасна до най-високото си ниво от март 2013 г.

Капитализацията на Hainan Rubber нарасна с 9 на сто на фона на очакванията, че фирмата може да се възползва от ускореното прехвърляне на земи, предизвикано от предстоящите земеделски реформи.

Австралийският индекс S&P ASX 200 се задържа в близост до едномесечния минимум от 5 546,13 пункта, изтривайки 0,51%.

Добивните компании останаха в застой на фона намаляващите цени на желязна руда. Fortescue Metals изтри почти 2 на сто, докато Whitehaven Coal и BHP Billiton спаднаха с по 1 на сто.

Myer Holdings изгуби 13 процента след отчитане на 22,6% спад на годишната нетна печалба в последното тримесечие.

Южнокорейският индекс KOSPI разшири загубите си в последния час на търговията, за да удари едномесечно дъно от 2034,16, губейки 0,74%.

Hyundai Motor потъна с 2 на сто, докато Kia Motors изтри 0,9%. Капитализацията на Samsung Electronics пък се сви с 0,8 на сто.

Единствен японският бенчмарк Nikkei 225 се покачи, затваряйки на 8-месечния връх от 15 909,20 пункта при ръст от 0,76%.

Тласък даде поредният спад на йената, която се търгуваше над 106 за един долар. Търсенето на японските акции бе благоприятствано и от новината, че премиерът Шиндзо Абе и гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода ще проведат първата си среща от 5 месеца.

Sony напредна с 2,7%, докато автомобилните гиганти Suzuki Motor и Nissan Motor добавиха съответно 3% и 1,2 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:58 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още