fallback

ЯЦБ за първи път изкупи местни ДЦК при отрицателна доходност

Засиленото търсене на краткосрочни японски облигации от европейски инвеститори след последните действия на ЕЦБ е довело доходността им под нулата

16:06 | 10.09.14 г.
Автор - снимка
Създател

Вчера бе пореден важен ден за комплицираната парична политика на Япония, след като централната банка на страната за първи път изкупи местни ДЦК при отрицателна доходност, споделят пазарни участници, цитирани от Wall Street Journal.

Японската централна банка (ЯЦБ) е изкупила част от емисия 3-месечни ДЦК, които се търгуват с отрицателна доходност през последните два дни на фона на силното търсене, заявиха участниците. Според тях ЯЦБ е искала да покаже на пазара, че ще постигне целите си за покупка на активи на буквално всяка цена. Програмата за покупка на активи на банката цели постигането на 2% годишна инфлация. До края на годината централната банка трябва да постигне парична база в размер на 270 трлн. йени (близо 2 млрд. евро). С покупката на ДЦК тя увеличава сумата на парите във финансовата система.

Пазарните играчи смятат, че ЯЦБ вероятно не е предвиждала покупката на ДЦК с отрицателна доходност, но облекчаването на паричната политика на ЕЦБ е предизвикало търсене на японски краткосрочни облигации от страна на европейските инвеститори до степен доходността да стане отрицателна.

Ако доходността по краткосрочните японски книжа се задържи под нулата, това би понижило и доходността по дългосрочните облигации, посочва Шого Фуджита, главен стратег за японските облигации в Merrill Lynch Japan Securities Co.

В някакъв момент обаче пазарните участници може да предпочетат да инвестират парите си в ЯЦБ, където те носят лихва от 0,1%. Така на централната банка може да се наложи да купува по-голям дял от японския краткосрочен дълг, отколкото би желала, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:53 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още