fallback

Индия ще захранва енергийния си глад с внос от Австралия

Азиатската страна е изправена пред недостиг на мощности, които имат голямо значение за промишленото производство

16:52 | 05.09.14 г.

Австралия ще предоставя огромни запаси от енергия, като например природен газ, въглища и уран на Индия, след като двете страни подписаха споразумение за ядрено сътрудничество, предава WBP Online.

Индия е изправена пред недостиг на енергийни мощности, които имат голямо влияние върху промишленото производство. Множество фабрики в различни части на страната се налага да се справят със свит достъп до електроенергия.

"Приветствам нашето двустранно ядрено споразумение, което ще подкрепи енергийни нужди на Индия. Австралийски ресурси като въглища, втечнен природен газ и уран ще допринесат за осигуряване на енергийната сигурност на Индия за десетилетия напред", заяви австралийският премиер Тони Абът.

Цената на урана се очаква да нарасне, подхранвана главно от свитите доставки, тъй като много уранови мини са затворени, а редица проекти са забавени в последните повече от три години. Пазарната стойност на енергийната суровина спадна рязко през 2011 г. в резултат на ядрената катастрофа във Фукушима в Япония.

Според плановете, предложени от правителството на Индия, страната ще похарчи около 175 млрд. долара през следващите две десетилетия, за да се спре недостига, който блокира икономическия напредък.

"Това споразумение ще позволи на Индия да обмисли разширяване и растеж на ядрените си реактори. Ядрените суровини са една малка част от енергийните доставки на Индия, но те могат да послужат като стабилна основа за приключване на енергийния глад на страната", заяви Рахул Тонджия, нещатен сътрудник в Brookings Institute в южния град Бенгалуру.

Вносът на уран на Индия e в размер на 646 тона през фискалната 2012 г., включително 350 тона от Казахстан и 296 тона от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:07 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още