fallback

Контрабандата задоволява глада на Индия за злато

Около 200 тона от жълтия метал ще бъдат контрабандно внесени в страната през тази година

11:00 | 07.09.14 г.

Митническите власти в Индия не успяват да се справят напълно с изобретателните контрабандисти. Снимка: Ройтерс

Индия започва да страда от поредното засилване на контрабандата в началото на годишния празничен период, който традиционно стимулира търсенето, пише Financial Times. Oграниченията за внос продължават да потискат официалния приток на жълтия метал към азиатската страна.

По думите на индийски митнически служители контрабандистите намират все по-изобретателни начини за скриване на недекларираното злато. Тенденцията се е засилила през последните седмици с оглед на идващия в края на октомври празник Дивали, известен като "Фестивалът на светлината" – един от най-важните религиозни празници за хиндусите.

Според изчисленията на Световния съвет по златото около 200 тона от метала ще бъдат контрабандно внесени в Индия през тази календарна година.

"Ако сравним контрабандата с миналия месец, тя се е качили", заяви Арвинд Сингх, който работи в митницата на Международното летище в Мумбай. "Те може би са променили начина си на контрабанда, тъй като митническите власти скенират 100% от багажите на проблемните полети", добави той.

Индия въведе тежки мита и количествени ограничения върху вноса на злато през миналата година като част от плана за намаляване на дефицита по текущата сметка на страната вследствие на валутната криза, която обезцени рязко рупията.

Много анализатори очакваха тези ограничения да бъдат постепенно премахнати, след като дефицитът по текущата сметка на Индия започна да спада в течение на годината. Правителството на наскоро избрания за премиер Нарендра Моди обаче изненада индустрията, запазвайки политиките в представения през юли бюджет.

Индийската бижутерийна индустрия отдавна молят властите в Ню Делхи да отстранят пречките пред свободната търговия. Според повечето експерти обаче големите промени вероятно няма да настъпят в близкото бъдеще.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:57 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още