fallback

Предпазливостта бе в основата на сесията в Азия

Пазарното равновесие вероятно ще бъде нарушено след заседанията на централните банки днес, прогнозира експерт

10:51 | 04.09.14 г.

Предпазлива сесия изпратиха водещите фондови борси в Азия в четвъртък, след като пазарът остана подвластен на заседанията на централните банки на Япония, Европа, Великобритания.

Японската централна банка ще продължи да увеличава паричното предлагане с годишния темп от 60-70 трлн. йени.

Според ЯЦБ икономиката на Страната на изгряващото слънце бележи скромно възстановяване въпреки бавно растящите в последните месеци индивидуални и бизнес инвестиции. По думите на банкерите двата сектора на японската икономика, борещи се за възстановяванеq са имотният, който е по-податлив на спад вследствие на покачването на данъците, и промишленото производство, което расте с бавен темп.

"Темпът на растеж на годишната потребителска инфлация вероятно ще бъде около 1,25% за известен период от време", потвърди още докладът.

По-късно през днешния ден се очакват заседанията на централните банки на Европа и Великобритания. Основните очаквания са банкерите да не предприемат изменения на политиките си въпреки продължаващото цялостно забавяне на икономическата активност на Стария континент.

"Какъвто и да е резултатът от заседанията днес, пазарното равновесие вероятно ще бъде нарушено. Вероятността за изненада и разочарование е висока, което ще обърне търговската дейност независимо от резултатите", отбеляза от своя страна пазарният стратег в IG Евън Лукас, цитиран от CNBC.

Междувременно в сряда руският президент Владимир Путин посочи, че е провел телефонен разговор с украинския си колега Петро Порошенко. Двамата лидери са обсъдили първоначалните стъпки за приключването на битките в Източна Украйна.

Японският индекс Nikkei 225 взе глътка въздух след 7-месечния връх в последните две сесии, изтривайки 0,33% до 15 676,18 пункта.

Книжата на Nissan Motor поскъпнаха с 1 на сто след отчитането на ръст на продажбите в САЩ от 11,5% на годишна база през август.

Sony изтри 0,8 на сто, след като представи две нови мобилни устройства в сряда в опит да засили продажбите си в сектора.

Китайският бенчмарк Shanghai Composite удари пореден 14-месечен връх за пети пореден ден, добавяйки 0,80% до 2 306,86 пункта.

Компаниите от сектора на недвижимите имоти отчетоха ръстове на фона на новините, че Пекин ще облекчи правилата за финансиране в сектора. Акциите на Vanke поскъпнаха с 1,8%, докато Poly Real Estate добави 1 на сто.

Австралийските акции разшириха загубите си във втори ден, като борсовият измерител S&P/ASX 200 спадна с 0,44% до 5 631,30 пункта.

Отстъплението дойде въпреки по-силните от очакваното данни за търговията. Търговският дефицит за юли се понижи до 1,36 млрд. щатски долара при очаквания за 1,5 млрд. щатски долара.

В Южна Корея KOSPI се покачи c 0,25% до 2 056,26 пункта благодарение на ръста на капитализацията на Samsung Electronics с 1,8%. Гигантът представи две нови устройства в Берлин.

Инвеститорите бяха стимулирани и от ревизираните данни за брутния вътрешен продукт за второто тримесечие, който се увеличи с 0,5% спрямо предходните три месеца. Равнището съвпадна с очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:39 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още