fallback

ЯЦБ очаква Абе да продължи с увеличението на данъка върху продажбите

Регулаторът е готов да засили стимулите при необходимост

17:38 | 01.09.14 г.

Представители на Японската централна банка (ЯЦБ) очакват министър-председателят Шиндзо Абе да продължи с планираното увеличение на данъка върху продажбите през следващата година, запазвайки доверието си във финансите на правителството, пише Bloomberg.

Неназовани официални лица от институцията заявиха, че регулаторът ще бъде готов да засили стимулите при необходимост след поредното покачване на налога в третата най-голяма икономика в света.

Кабинетът на Абе ще вземе решение до края на годината дали потребителите и компаниите могат да издържат на едно евентуално разширяване на данъчната тежест. Отслабването на производството и разходите на домакинствата след покачването на налога до 8 на сто през април подчертава рисковете от усилията, които целят да извадят Япония от двудесетилетния спад на цените, които според мнозина потискат цялостната икономическа активност.

"Следващото покачване на данъка върху продажбите ще направи Япония още по-нестабилна", каза Масамичи Адачи, старши икономист в JPMorgan Chase & Со и бивш служител на ЯЦБ. По думите му по-скоро централната банка ще засили стимулите, отколкото правителство да се откаже от повишаването на налога.

Брутният вътрешен продукт на Япония се сви с 6,8% на тримесечна база през второто тримесечие, тъй като потребителите и предприятията съкратиха разходите си след първото покачване на данъка върху продажбите от 1997 г. насам.

"Икономиката е в тенденция на умерено възстановяване", посочиха от правителство на 26 август, запазвайки очакванията си за растежа през текущата фискална година.

ЯЦБ ще проведе следващата си двудневна среща на 3 септември. 35% от 34-те анкетирани от Bloomberg икономисти прогнозираха, че централната банка ще повиши стимулите до края на годината. 26 на сто са на мнение, че това дори ще се случи още на следващото заседание.

ЯЦБ започна безпрецедентната си политика на разхлабване през април 2013 г. в опит да генерира инфлация от 2 на сто. Стимулите отслабиха йената и проправиха пътя за излизане от дефлационната спирала.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:23 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още