fallback

Coalgate разтърсва Индия

Индийски съд обявява издадените от 1993 г. насам въгледобивни лицензи за нищожни

15:45 | 26.08.14 г.
Автор - снимка
Създател

Най-висшият съд на Индия предизвика смут в една сериозна индустрия. Всички лицензи, издавани от 1993 г. насам за производството на въглища, са обявени за нищожни и невалидни. Това решение вероятно може да отслаби и без това изпитващата затруднения икономика на страната и да застраши допълнително нестабилното електроподаване. Не е ясно откъде електроцентралите и стоманолеярните ще се сдобиват с въглищата, от които отчаяно се нуждаят. Това решение също така ще затрудни усилията на новоизбрания президент Нарендра Моди да създаде по-добър бизнес климат, пише Wall Street Journal.

Ръководеният от съдия Р. M. Лодха тричленен състав нарече издадените от предишните правителства лицензи „незаконни“, тъй като са били дадени по непрозрачeн начин, а не в съответствие с обективните критерии. Все пак съдът реши да не отнема веднага близо 200-та лиценза, а да реши на 1 септември как да процедира с тях, съобщава Лодха. 

Очевидно в индийския въгледобивен сектор се извършва разчистване. Още през 2012 г. Сметната палата на страната се възмути от факта, че страната губи до 186 трлн. рупии (малко над 23 млрд. евро). Причината -  присъждат се индивидуални лицензи, които не се основават на търгове. При евентуални търгове, ако се вярва на одиторите на ведомството, страната би получила много по-високи суми.

Междувременно скандалът бе наречен от местната преса "Coalgate" (от англ. coal  - въглища). В Индия той оставя впечатлението, че предишното правителството е действало политически и икономически в интерес на една малка клика, а не на широката общественост. Тогавашната опозиционна партия Бхаратия Джаната на настоящия премиер Нарендра Моди направи от скандала централна тема по време на предизборните дебати през пролетта. Също така благодарение и на тази кампания Моди спечели със своята партия за първи път от няколко десетилетия абсолютното мнозинство в парламента. 

Решението на Върховния съд разкрива също до каква степен правителството трябва да разчисти икономическите сектори предвид силната корупция и широкото харчене на средства. Много малко от мините, на които са издадени лицензи, понастоящем са в експлоатация. И все пак те доставят една пета от нужните на страната въглища. Ако съдът наистина анулира окончателно лицензите, не е ясно какво ще се случи и с огромните инвестиции в производството на електроенергия, стомана или цимент, които са били извършени предвид огромните запаси от въглища и дадените лицензи. 

„Решението подчертава силата на съдебната власт да преразглежда решенията на правителството и да генерира политическа несигурност", казва анализаторът Саша Райсър-Косицки от Eurasia Group. След решението на съда цената на акциите на Jindal Steel & Power се срива с около една седма, а тази на Hindalco – с почти 10 процента, докато книжата на държавната мина National Aluminium се обезценяват с почти 6%

Въпреки че правната безизходица вероятно ще се отрази негативно преди всичко на корпорациите, които вероятно ще загубят лицензите си, присъдата на Върховния съд като цяло би могла да помогне на икономиката, надяват се някои правителствени представители. „Трябва да осигурим на хората бързо надеждна електроенергия", казва министърът за въглищната индустрия Пиюш Гоял. Министърът на финансите Арун Джейтли похвали от своя страна решението. Според него то слага ефективен край на „случайното разпределение" на природните ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:17 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още