fallback

Азиатските индекси не намериха единна посока

Търговията бе вяла заради липсата на яснота след срещата на централните банкери, както и на значими икономически данни и стимули от Wall Street

11:42 | 25.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В различни посоки затвориха водещите индекси на борсите в Азия, след като срещата на централните банкери през уикенда в Джаксън Хоул не предостави достатъчно ясни за инвеститорите отговори относно курса на паричната политика, пише CNBC. Търговията бе вяла заради липсата на стимули от Wall Street и на икономически данни.

В петък индексите отвъд Океана затвориха с ниски ръстове след речите на президента на Европейската централна банка Марио Драги и на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън. И двамата не поднесоха изненади. Йелън каза, че американският трудов пазар остава в застой, въпреки че щатската икономика продължава своето 5-годишно възстановяване. Марио Драги изрази увереност, че предоставените през юни парични стимули и по-евтиното евро ще помогнат на икономиката на еврозоната. Все пак той заяви, че ЕЦБ е в готовност да направи още, ако бъде необходимо.

Водещият индекс в Япония Nikkei 225 бе един от най-добре представящите се в понеделник. Слабата йена подкрепи ръста. Бенчмаркът се покачи с 0,48% до 15 613,25 пункта.

В Китай инвеститорите прибраха печалбите. Основният индекс Shanghai Composite се понижи с 0,51% до 2229,27 пункта.

В Южна Корея KOSPI записа ръст от 0,2% до 2 060,89 пункта. Австралийският S&P/ASX 200 слезе от 6-годишния връх и прекъсна осмата си поредна серия с повишения. Той отстъпи с 0,19% до 5 634,90 пункта.

Хонконгският Hang Seng нарасна с 0,28% до 25 183,77 пункта. Борсата във Филипините днес е затворена поради честването на Деня на героите.

„Една от основните теми в Азия тази седмица най-вероятно ще бъде покачването на Nikkei, стимулирано от коментарите на гуверньора на Японската централна банка Харухико Курода в Джаксън Хоул, според когото банкерите може би ще трябва да провеждат още по-агресивна експанзионистична парична политика“, коментира пазарният стратег в IG Стан Шаму.

На пазара в Япония акциите на Fast Retailing поскъпнаха с 1,4%, а тези на Sony и Panasonic – близо процент.

Капитализацията на Murata Manufacturing нарасна с 0,8% след новините, че ще закупи останалите акции в американския производител на чипове Peregrine Semiconductor за 465 млн. долара.

В Китай книжата на Agricultural Bank of China и Bank of Communications поевтиняха с 0,8 на сто и 1,4%, съответно.

Най-голямата строителна компания в Китай - China State Construction Engineering, изтри 0,3% от стойността на акциите си, въпреки че оповести 35-процентен ръст на нетната печалба за първото полугодие.

Нетната печалба на BYD се понижава с 16% през първите шест месеца на годината. Книжата на дружеството поскъпнаха с 3% днес.

Капитализацията на Sinopec се разшири с 3,9%. Енергийната компания изненада приятно с шестмесечната си печалба и по-добрите маржове.

В Австралия по-ниските цени на желязната руда натежаха на добивните компании. Акциите на Rio Tinto и BHP Billiton поевтиняха с над процент, докато тези на Fortescue Metals – с 1,8%.

Сезонът на отчетите в Сидни продължава. Цената на книжата на Bluescope Steel отстъпи с 13%. Производителят на стомана отчете рязко подобрение на годишните си резултати, но не оправда пазарните прогнози.

Акциите на UGL поскъпнаха с 0,3%. Инженерната компания реализира ръст на нетната печалба от 22% на фона на по-високите приходи от Великобритания и региона на Северна Азия.

В Южна Корея Hyundai Motor добави 0,2% към цената на акциите си. Производителят на автомобили е във фокуса на инвеститорите заради работниците, които стачкуват от петък.

Kia Motors съобщи, че търси подходящо местоположение в близост до Северна Америка за строеж на нови заводи. Акциите на компанията поевтиняха с 0,7% днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:59 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още