fallback

Оптимизъм на борсите в Азия преди протокола от срещата на Фед

Инвеститорите приеха спокойно поредните негативни данни за икономиката на Япония

11:03 | 20.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Азиатските акции затвориха с ръстове в сряда, пренебрегвайки новината за разширяването на търговския дефицит на Япония. Пазарът остана подвластен на очаквания по-късно през деня протокол от последното заседание на Федералния резерв на САЩ.

Геополитиката продължи да бъде в центъра на вниманието въпреки по-ранното прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Палестинските екстремисти нарушиха примирието, за чието удължаване беше постигнато споразумение във вечерните часове на 18 август. Впоследствие Тел Авив отвърна с въздушен удар, взел живота на най-малко 7 палестинци.

Президентите на Русия и Украйна – Владимир Путин и Петро Порошенко, се очаква да се срещнат следващата седмица, заявиха високопоставени държавни служители пред репортери във вторник. Новината дойде на фона на продължаващото влошаване на отношенията между двете страни, след като украинските сили продължават да се борят с проруските сепаратисти в източната част на страната.

Японският индекс Nikkei 225 затвори с поредно повишение, добавяйки скромните 0,03 на сто до 15 454,45 пункта.

Японският външнотърговски дефицит неочаквано нарасна през юли, като новината подчерта за пореден път отрицателното въздействие на стратегиите на правителството за растеж.

Разликата между вноса и износа е нараснала до 964 млрд. йени през миналия месец от 823 млрд. йени през юни според данните на Министерството на финансите.

Същевременно сезонно коригираният дефицит намаля до 1,02 трлн. йени през юли от 1,08 трлн. йени в месеца преди това. Равнището надхвърли значително прогнозите на експертите за ниво от 761 млрд. йени.

По-евтината йена, която се търгуваше при 103 за долар, и която допринася за търговския дефицит, оскъпявайки вноса, стимулира апетита за риск към гиганти като Softbank и Sony, чиито капитализации се разшириха с по над 1 на сто.

В Китай Shanghai Composite изтри 0,23% до 2 240,21 пункта.

Натиск върху бенчмарка оказаха компаниите от имотния сектор. Vanke се срина с 2 на сто, докато книжата на Poly Real Estate и China Merchants Property поевтиняха с по около 1%.

Австралийският индекс S&P ASX 200 се върна към растеж, добавяйки 0,19% до 5 634,60 пункта.

Ръстът на печалбата на Woodside Petroleum за полугодието от 33% покачи и пазарната капитализация на дружеството с 0,8 на сто. Retailer Wesfarmers добави почти 4% след оптимистичния финансов отчет, показал разширение на годишната печалба от 19%.

Добивният гигант Fortescue Metals изтри 1,6 на сто въпреки силния ръст на нетната печалба за фискалната година от 56 на сто.

Южнокорейският индекс KOSPI превъзмогна ранните загуби, добавяйки в крайна сметка 0,08% до 2 072,78 пункта.

Представянето на сините чипове повдигна оптимизма на борсата. Posco нарасна с 2,4 на сто, докато Samsung Electronics добави 0,6 на сто след новината, че е придобил американския търговец на дребно Quietside.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още