fallback

Пекин поставя таван на възнагражденията в държавните компании

Те трябва да се насочат към по-справедливи равнища на заплатите, заяви китайският президент Си Дзинпин

10:21 | 19.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Президентът Си Дзинпин е обещал да ограничи възнагражденията на ръководния персонал в най-големите държавни компании в Китай, съобщава агенция Синхуа. Мярката ще е поредният акцент към ребалансирането на икономиката на Поднебесната империя, което администрацията на Си предприе.

"Държавните предприятия трябва да се насочат към по-справедливи равнища на заплатите", каза китайският президент. "Необичайно високите заплати в ръководството трябва да бъдат регулирани", добави той.

Информацията на китайската информационна агенция не предостави допълнителни подробности за това как заплащането в държавните фирми може да бъде ограничено, пише CNN Money. Голям брой от местните компании, освен че са лидери на вътрешния пазар, водят и тежки битки за външни пазари с международни конкуренти.

Топ мениджърите на най-големите банки в Китай, например, биха могли да имат официален годишна заплата от едва няколко стотин хиляди долара. Същевременно ръководителите на банки на Запад могат да печелят десетки милиони.

Но в страната, където много работници трудно задоволяват основните си нужди, включително подслон, топ мениджърите и служителите понякога се обогатяват чрез други "сиви" източници на доходи.

Неравенството между богатите и бедните е един от основните акценти, върху който властите в Пекин наблягат през последните години. През миналата година правителството представи план за свиване на пропастта между по-заможните и тези с ниски доходи. Мерките включват корекция на минималното заплащане и налагането на нови данъци.

Сред по-забележителните инициативи от първия мандат на Си Дзинпин е и широката антикорупционна кампания, на която китайският лидер даде гласност по повод практиките в както в местните, така и в чуждестранните компании, опериращи на територията на Поднебесната империя.

Си отиде още по-далеч в намеренията си, ограничавайки разходите за банкети и забранявайки определени деликатеси и дори даването на подаръци – всичко това в опит да бъде потушено общественото недоволство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:02 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още