fallback

Нов спад за азиатските акции след засилването на напрежението в Украйна

Samsung Electronics изтри над 1% въпреки новината за патентния мир с Apple извън САЩ

11:16 | 06.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Азиатските акции последваха сесията на Wall Street във вторник и затвориха търговията в сряда с понижения на фона на опасенията, че напрежението между Русия и Украйна може да ескалира в нов военен конфликт.

Министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски каза във вторник, че Русия струпва огромна войска в близост до украинската граница. Заплахата от допълнително ескалиране на агресията изпрати надолу трите основни борсови измерителя отвъд Океана с по над 1%.

"Ако Полша е наистина права, че Русия е на път да увеличи присъствието си в Източна Украйна, рисковите инвеститори ще изчезнат бързо", каза Евън Лукас, пазарен стратег в IG.

Японският бенчмарк Nikkei 225 спадна до най-ниското си ниво в последните шест седмици, губейки 1,05% до 15 159,79 пункта.

Toyota Motors изтри 0,9 на сто въпреки отчитането на ръст от 4,4% на оперативната печалба за периода април-юни след затваряне на пазара във вторник. Добрият резултат позволи на компанията да задържи прогнозата си за постигане на рекордна годишна печалба.

SoftBank изгуби 3,5% след новината, че Sprint може да се откаже от преследването на T-Mobile поради регулаторни предизвикателства. Softbank е компанията-майка на Sprint.

Бенчмаркът Shanghai Composite се смъкна с 0,11% до 2 217,47 пункта, отстъпвайки допълнително от достигнатия за кратко във вторник седеммесечен връх.

Сред сините чипове, акциите на PetroChina и Industrial and Commercial Bank of China поевтиняха съответно с 0,6 на сто и 0,3%.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 спадна до близо триседмично дъно за втори ден, изтривайки 0,12% до 5 512 пункта.

Книжата на производителя на цимент Adelaide Brighton поевтиняха с почти 1 на сто, след като компанията оповести придобиването на две австралийски предприятия.

Orica изтри над 3 на сто, след като обяви, че възнамерява да отдели звеното си за производство на химикали чрез продажба или разделяне.

В Южна Корея KOSPI ce смъкна с 0,27% до 2 060,73 пункта.

Сред причините за спада бе отстъплението на Samsung Electronics, който изтри над 1 на сто въпреки новината за сключване на патентен мир с Apple извън САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:56 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още