fallback

Китай ще решава местните дългови проблеми чрез пазарно-ориентирани мерки

Преструктурирането и реформирането на икономиката продължава да бъде трудна задача, посочи централната банка

12:24 | 04.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китай проучва възможностите за решаването на местните си дългови проблеми чрез пазарно-ориентирани мерки. Това посочи в публикувания на 1 август традиционен тримесечен отчет за монетарната политика Китайската централна банка, цитирана от Bloomberg.

Банката повтори своята "благоразумна" позиция спрямо паричната политика и обеща да "запази стабилна обща ликвидност като същевременно подобрява своята структура".

Според документа кредитирането и паричното предлагане в Китай се е увеличило бързо, което ще накара институцията да се въздържи от по-значително смекчаване на монетарната политика в подкрепа на растежа.

"Общият размер на дълга се увеличава относително бързо", посочи Китайската централна банка в тримесечния си отчет. "Нашето съществуващо парично предлагане и кредитиране вече са относително големи и техният растеж е също така висок", отбеляза още институцията.

През миналата седмица Международният валутен фонд посочи, че зависимостта на Поднебесната империя от дълговете и инвестициите е създала "покачване на уязвимостта" и че неуспехът в промяната на модела на растеж увеличава вероятността от рязко забавяне на икономическата експанзия. Базираният във Вашингтон заемодател призова властите в Пекин да се насочат към по-нисък целеви растеж на брутния вътрешен продукт, да свият кредитирането и да ускорят реформите.

"Преструктурирането и реформирането на икономиката продължава да бъде трудна задача", посочи централната банка в своя доклад. "Разширяването на общата ликвидност не е подходящ ход за решаване на структурните проблеми", изтъкнаха още експертите.

Гуверньорът на банката Джоу Сяочуан се опитва да балансира между заложения от Комунистическата партия целеви растеж от 7,5 на сто и така необходимите за икономиката реформи. Целта пред водената от него институция е по-ограничено прилагане на мерките за стимулиране, които подхранват редица дългови и инфлационни рискове.

Банката посочи също така, че целенасочените мерки са се превърнали в "нова тенденция на големите централни банки", водеща началото си от зараждането на световната финансова криза през 2008 г. Институцията добави, че ще продължи да използва инструменти като предкредитирането и ресконтирането, за да "се оптимизира кредитната структура" на местните финансови институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:32 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още