fallback

Ръстове за азиатските индекси в навечерието на важни новини от САЩ

Южнокорейският индекс KOSPI ce повиши до най-високото си ниво от 2011 г.

12:02 | 30.07.14 г.

Водещите фондови пазари в Азия приключиха търговията в сряда предимно с ръстове в навечерието на ключови събития в САЩ.

Пазарните участници очакват края на заседанието на Федералния резерв по-късно през деня. Прогнозите на повечето експерти са, че централните банкери ще свият с нови 10 млрд. долара месечни си покупки на активи до общо 25 млрд. долара.

Същевременно се очаква и правителственият доклад за растежа на американския брутен вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие. Анкета на Ройтерс показа, че пазарните нагласи са в полза на разширение от 3 на сто в периода април-юни.

"БВП активно се наблюдава от Федералната комисия за отворения пазар (Federal Open Market Committee – FOMC) и ако равнището се покачва с темп по-висок от официалните оценки, спекулациите за повишение на лихвите веднага се появяват", каза Евън Лукас, пазарен стратег в IG.

Загрижеността относно ситуацията около Аржентина също бе в центъра на вниманието. Правителството и назначен от съда посредник на облигационерите ще подновят преговорите в сряда, за да се избегне изпадането в дефолт в края на деня.

В Япония индексът Nikkei 225 се разшири отново, добавяйки 0,18% до 15 646,23 пункта въпреки представените разочароващи данни.

Японското индустриално производство спадна с най-бързия си темп от земетресението през март 2011 г. Активността в индустриалния сектор отстъпи с 3,3% през юни спрямо май, като свиването надхвърли повече от два пъти средната прогноза за спад от 1,2% в проучването на Bloomberg.

Японската индустрия се сви в повечето сектори, като водещи бяха спадовете при мобилните телефони и другата комуникационна техника (-9%) и транспортната техника (-3,4%).

Капитализацията на Honda Motor нарасна с 3%, след като компанията обяви ръст на оперативната печалба от 7,1 на сто за периода април-юни.

Книжата на Japan Airlines поевтиняха с 3,5%, след като тримесечната ѝ печалба спадна с 19% на годишна база.

В Китай Shanghai Composite изтри 0,09% до 2 181,24 пункта, прекратявайки шестте си поредни сесии на растеж. Ден по-рано бенчмаркът затвори при 7-месечен връх.

С основна заслуга за спада бяха компаниите от сектора на недвижимите имоти. Poly Real Estate и China Fortune Land изтриха по 5 на сто.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 се повиши до нов 6-годишен връх от 5 622,89 пункта, добавяйки 0,62% за деня.

Акциите на Tabcorp Holdings поскъпнаха с над 1 на сто след новината, че дружеството е постигнало споразумение с правителството за придобиване на ACTTAB за 105,5 млн. австралийски долара.

В Южна Корея KOSPI ce повиши до най-високото си ниво от 2011 г. за втори пореден ден. Индексът нарасна с 1 на сто до 2 082,61 пункта след данните за производствената активност, която се разшири до 5-годишен връх.

Сред най-поскъпващите компоненти на бенчмарка бе Hyundai Motor, чиито акции нараснаха с 3 на сто.

Hyundai Heavy – най-големият корабостроител в света, се срина с 9,5% след отчитане на оперативна загуба от 1 млрд. долара за тримесечието от април до юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:03 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още