fallback

Ръстове за азиатските акции след положителните данни от Китай

Инвеститорите продължиха да следят и геополитическите рискове около Близкия Изток и Украйна

11:29 | 28.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите фондови пазари на азиатския континент приключиха търговията в понеделник с ръстове, стимулирани от последните данни за състоянието на частния сектор в Китай.

Представените през уикенда данни показаха, че печалбите на големите китайски индустриални фирми са нараснали с по-силен темп през първата половина на годината в сравнение с 2013 г., постигайки ръст от близо 18% през юни.

"Мини стимулите, които бяха предоставени през април и май изглежда имат ефект. Ние смятаме, че темпът на растеж, който видяхме през второто тримесечие ще бъде продължен и властите ще постигнат желаното разширение от 7,5 на сто", заяви Пол Блохам, главен икономист за Австралия в HSBC.

Инвеститорите продължиха да следят и геополитическите рискове. В Газа военните действия утихнаха в неделя, след като ислямистките бунтовници от Хамас заявиха, че подкрепят 24-часовото хуманитарно примирие на фона на мюсюлманския празник Рамазан байрам. Повече от 1 000 палестинци загубиха живота си по време на 20-дневния конфликт.

В Китай Shanghai Composite се разшири с 2,41% до 2 177,95 пункта, покачвайки се за седми пореден ден.

Книжата на Bank of Communications поскъпнаха с 10 на сто на фона на слуховете, че дружеството планира да продаде свои дялове на частни инвеститори по силата на новия правителствен план за реформи. Industrial and Commercial Bank of China пък добави 2% след предлагането на акции за близо 13 млрд. долара в края на миналата седмица.

Същевременно в Хонконг Hang Seng добави 0,88% до 24 430,17 пункта, разширявайки се до най-високото си ниво от 2010 г. насам.

Японският бенчмарк Nikkei 225 се отърси от ранните загуби, за да приключи на нов 6-месечен връх. Индексът нарасна с 0,46% до 15 529,40 пункта за деня.

Ръстът бе стимулиран от банковия сектор, където Mizuho, Sumitomo Mitsui и Mitsubishi UFJ затвориха с повишения от над 1 на сто.

Nissan Motor завърши с ръст от 0,8 на сто въпреки новината от събота, че автомобилният производител е изтеглил повече от 226 000 превозни средства САЩ поради дефектни въздушни възглавници.

В Южна Корея KOSPI нарасна с 0,74% до 2 048,81 пункта, изкачвайки 9-месечен връх.

Капитализацията на KB Financial се разшири с над 5 на сто, след като дружеството удвои нетната си тримесечна печалба сравнение с миналата година. Kia Motors пък добави 0,5 на сто въпреки отчитането на 31,7% годишен спад на оперативната печалба. Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 разшири загубата си във втора поредна сесия, отстъпвайки допълнително от постигнатия на 24 юли 6-годишен връх.

National Australia Bank отчете ръст от 0,3 на сто на фона на новината, че кредиторът се е разделил с портфолио от проблемни британски заеми на стойност 1,2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:39 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още