fallback

Вяла търговия на борсите в Азия заради геополитическото напрежение

На фона на сравнително бедната откъм икономически данни седмица геополитическата ситуация ще бъде внимателно следена от пазарите

11:23 | 21.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Заради продължаващото геополитическо напрежение повечето водещи индекси на борсите в Азия затвориха с понижения. В първия търговски ден за седмицата обемите бяха ниски, а пазарите в Япония останаха затворени поради честването на национален празник, пише CNBC.

В Китай Shanghai Composite се понижи с 0,22% до 2 054,48 пункта. Хонконгският Hang Seng се смъкна с 0,29% до 23 386,50 пункта при вяла търговия.

В Австралия водещият индекс S&P/ASX 200 се покачи с 0,15% до 5 539,94 пункта. Южнокорейският KOSPI е надолу с минималните 0,05% до 2 018,50 пункта.

В Индонезия основният борсов измерител JCI се покачи с 0,73% до 5 124,34 пункта. Малайзийският KLCI затвори със спад от 0,20% до 1 869,20 пункта.

Развитието около трагичната ситуация с пътническия самолет на малайзийските авиолинии продължава да бъде във фокуса на пазарите. Организацията на обединените нации обмисля резолюция, с която да поиска от въоръжените сили в Украйна да предоставят достъп на международните разследващи до мястото на катастрофата.

Същевременно отминалата неделя беляза един от най-кървавите дни на израелската офанзива в Газа. Въпреки многобройните жертви, премиерът на Израел Бенямин Нетаняху предупреди, че е възможно военните операции да бъдат разширени.

„Заради новите санкции на САЩ срещу руски компании, разбилия се в Украйна самолет и нарастващия страх от напрежението в Близкия изток пазарите се изплашиха, а рисковите позиции бяха затворени. На фона на сравнително бедната от икономически данни и събития седмица смятаме, че геополитическата ситуация ще бъде внимателно следена“, коментират случващото се анализаторите на Mizuho Bank.

Китайските акции поевтиняха на фона на опасенията за затягане на ликвидността. Подписките на 11 от 12-те първични публични предлагания, които бяха одобрени миналата седмица, трябва да започнат тази седмица. Това би се отразило на количеството налични пари за търговия, отбеlязва CNBC.

Акциите на China Eastern Airlines поевтиняха с 1%, след като компанията предупреди за спад на печалбата на годишна база в периода януари-юни.

Цената на акциите на Malaysia Airlines е без изменение днес, след като в петък те поевтиняха с цели 11 на сто.

Медта се търгуваше при цена, близка до триседмично дъно, което натежа на акциите на добиващите компании в Австралия. Rio Tinto се оказа най-големият губещ. Дружеството изтри 1% от капитализацията си, а книжата на Fortescue Metals и BHP Billiton поевтиняха с по 0,4%.

Южнокорейските акции в крайна сметка изтриха печалбите, след като по време на сесията се изкачиха до най-високите си нива от декември насам.

Книжата на Hana Financial поскъпнаха с 1,2% след отчетения ръст на нетната печалба от 73,6%. Добрата новина се пренесе и върху акциите на останалите банки. Капитализацията на кредитора Shinhan Financial също се увеличи с повече от процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:58 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още