fallback

Китай предлага 35 млрд. долара за проекти в Латинска Америка

Средствата ще бъдат предоставени от нова кредитна линия на Китайската централна банка и от два специални инвестиционни фонда

09:46 | 18.07.14 г.

Китай е предложил на страните от Латинска Америка финансиране на проекти за развитие, главно в инфраструктурата. Пекин е поел и инициативата за създаване на постоянен форум за диалог между втората по големина икономика в света и региона на Латинска Америка и Карибския басейн.

Това съобщи президентът на Бразилия Дилма Русеф, коментирайки резултатите от срещата на китайския президент Си Дзинпин с лидерите на Общността на държавите от Латинска Америка и Карибския басейн (Community of Latin American and Caribbean States – CELAC). Алиансът включва 33 страни от региона.

Китайският лидер обяви по време на срещата, че ще бъдат създадени два специални инвестиционни фонда с общ капитал до 25 млрд. долара. Тези средства трябва да бъдат насочени към развитието на инфраструктурата на страните от Латинска Америка и други социално-икономически проекти.

Освен това Китайската централна банка ще отвори за членовете на CELAC кредитна линия в размер до 10 млрд. долара, пише ИТАР–ТАСС.

Сигнал за сериозността на плановете на Китай за региона е също инициативата на китайския президент за създаване на постоянен форум за диалог със страните от Латинска Америка и Карибския басейн. Каквито бяха и предварителните очаквания, форумът ще осъществи първото си официално заседание през януари 2015 г. в Пекин.

След срещата със Си Дзинпин венецуелският президент Николас Мадуро заяви пред репортери, че през януари в китайската столица външните министри от CELAC ще "идентифицират механизмите за получаване на предложените от Дзинпин парични ресурси" и това как "да бъдат инвестирани за съвместното развитие".

Според информация на бразилски медии в момента търговският обмен между Латинска Америка и Китай надхвърля 260 млрд. долара. Около 20% от инвестициите в региона пък идват именно от Поднебесната империя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:06 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още