fallback

Япония се връща към ядрената енергия

Очаква се атомните мощности на Kyushu Electric Power да подновят работата си през есента, след като преминаха стрес тестовете на регулаторите

10:19 | 16.07.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Япония осъществи голяма стъпка към дългоочакваното завръщане към ядрените мощности. Местните регулатори дадоха зелена светлина за рестартирането на атомна централа в южната част на страната, която преустанови използването на ядрена енергетика след катастрофата във Фукушима през 2011 г.

Решението маркира първия успешен тест на японско ядрено съоръжение след въвеждането на по-строгите стандарти за безопасност, които влязоха в сила преди година, пише Financial Times.

Новината ще позволи на собственика на ядрената централа – Kyushu Electric Power, да рестартира два от реакторите си още през есента на тази година. Ходът ще е своеобразно завръщане на ядрената енергия в Япония, която изпитва сериозна нужда от вътрешни мощности на фона на продължаващото поевтиняване на йената, което оскъпява значително вносните суровини и енергийните източници.

Решението обаче би могло да разпали нов тежък дебат за ядрената безопасност, който вероятно ще покаже, че позицията на премиера Шиндзо Абе се различава от тази на обществото. Проучвания показват, че мнозинството от японците биха искали да се откажат окончателно от ядрената енергия. Aбe, притискан от икономическите ефекти, обаче желае да възстанови индустрията в Страната на изгряващото слънце.

Двата реактора, които успяха да отговорят на по-високите регулаторни изисквания, се намират в Сендай, префектура Кагошима. Очаква се скоро японските регулатори да дадат оценките си и за други атомни централни в страната, което да улесни допълнително задачата пред правителството за успешно рестартиране на ядрената енергетика.

Въпреки желанието на властите да рестартират ядрената енергетика на острова, говорителят на кабинета на Шиндзо Абе прехвърли топката в полето на регулатора.

"Отговорност на Агенцията за контрол на атомната енергия е да се прецени безопасността", заяви главният секретар на кабинета Йошихиде Суга, цитиран от The Wall Street Journal.

От действащото японско законодателство в областта на ядрената енергия не става ясно кой има върховната власт да нареди блокирането или подновяването на дейността в атомните електроцентрали. Въпреки че Агенцията за контрол на атомната енергия препоръча активността в сектора да спре, няма закон, удостоверяващ, че органът има право да рестартира дейността.

Преди аварията във Фукушима атомните централи бяха основният двигател на Япония, доставяйки около 30% от използваната на територията на Страната на изгряващото слънце енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:45 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още