fallback

Китай ще бъде вторият по големина пазар на акции през 2030 година

САЩ ще продължат да бъдат господар на фондовите борси, смятат от Credit Suisse

15:13 | 10.07.14 г.

Китай ще измести Великобритания и Япония и към 2030 година ще притежава втория по големина пазар на акции в света. През следващите 17 години пазарната капитализация на компаниите в страната ще скочи до 54 трлн. долара, което ще се равнява на 19% от капитализацията на глобалния фондов пазар, смятат от Credit Suisse.

„Прогнозата е базирана на предположението, че през следващите 17 години Китай ще либерализира достъпа на капитали в страната, което да даде достъп на чужди инвеститори до пазара на акции клас А“, се казва в доклад на финансовата институция.

От Credit Suisse прогнозират, че развиващите се пазари ще увеличат повече от двойно дела си на глобалния капиталов пазар до 2030 година, като така ще догонят развитите страни.

„Към момента 20 развиващи се страни имат по-малко от половината от справедливия си дял в глобалния капиталов пазар, като на тях се падат само 22 на сто от пазарната капитализация на компаниите в света и 14 на сто от пазарите на корпоративен и държавен дълг“, се казва в доклада.

До 2030 година обаче делът им в глобалната пазарна капитализация ще бъде 39 на сто, а при корпоративния и държавния дълг на тях ще се падат съответно 36 и 27 на сто, смятат от банката.

Това увеличение ще бъде подхранвано от пренасочване към развиващите се пазари, което ще бъде съпроводено и от увеличено търсене от страна на местни взаимни, пенсионни и застрахователни фондове, чиито средства се очаква да нарастват. Роля ще изиграе и относително високата склонност за спестяване, характерна за повечето развиващи се пазари.

Издигането на Китай като втори най-голям пазар на акции в света ще бъде подкрепено от увеличаването на дела на страната в общия брой сделки на капиталовите пазари в развиващите се страни. Към момента на Пекин се падат 40% от всички сделки след 2000 година (639 млрд. долара), като се очаква делът да нарасне до 60 на сто през следващите 17 години до 3,6 трлн. долара.

Пазарът на корпоративен дълг в страната също се очаква да изживее бум. Очаква се към 2030 година на Китай да се падат 53 на сто от стойността на глобалния пазар на корпоративен дълг.

Въпреки промените обаче САЩ ще си останат най-голям борсов пазар в света с очаквана капитализация от 98 трлн. долара. Това ще се равнява на 35% от глобалния пазар на акции през 2030 година, смятат от Credit Suisse.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:15 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още