fallback

Китай ще "наказва" журналисти, ако говорят за държавни тайни

Репортерите ще отговарят пред властите дори и в случаите, в които само споменават събирането на конфиденциална информация

12:23 | 09.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Подобно на повечето правителства и китайското е параноично, когато става дума за това журналисти да издават държавни тайни. И подобно на другите правителства си има правила, които правят публикуването и изтичането на подобна информация по-трудно.

Пекин обаче реши, че тези правила не са достатъчно строги и сега ги разширява. Според новите разпоредби журналистите могат да бъдат наказвани само за това, че твърдят, че събират държавни тайни, пише Quartz.

Според китайската конституция всеки, който разкрива държавни тайни без предварително да уведоми правителството за намеренията си, подлежи на наказание.

Но новите правила забраняват също „копирането, записването и съхраняването на държавни тайни“, пише официалната държавна информационна агенция Xinhua. Освен това журналистите дори няма да могат да имат частна кореспонденция, даваща им достъп до държавни тайни.

Неясната дефиниция на „държавни тайни“ в Пекин прави тези правила още по-притеснителни. Преди няколко години американски геолог беше осъден на осем години затвор за продажбата на данни за китайската петролна индустрия. По думите на адвокатите му информацията се е превърнала в „тайна“, чак след като той я е получил.

Наскоро Гао Ю, журналист, известен с критичните си коментари към правителството, бе задържан за „издаване на държавни тайни“ на чужда новинарска организация.

Такива прецеденти ще затруднят значително работата на репортерите.

Новите правила изглеждат като нова фаза в опитите на Китай да цензурира журналисти, при това още преди те да са публикували своите материали. През миналия месец беше въведено друг правило, съгласно което журналистите нямат право да правят „критични коментари“, без да получат одобрение за това.

В някои отношения правилата, свързани с държавните тайни, са още по-тежки, тъй като позволяват на регулаторните органи да наказват издателите за събиране на материали, които дори не критикуват директно партията или правителството.

По-общо казано, правилата подсказват за консолидирането на властта, което се случва в Китайската комунистическа партия под ръководството на президента и неин лидер Си Дзинпин. Чрез засилването на подкрепата и премахването на политическите си врагове той е в състояние едновременно да обещае смели икономически реформи, да покаже, че ще се справи с корупцията и "да държи медиите на по-къса каишка".

Без съмнение Си се надява, че затягането на хватката около медиите няма да разгневи репортерите и да ги направи още по-критични, пише още Quartz.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:17 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още