fallback

Азиатските акции с трета поредна сесия на червено

Борсите на континента последваха разпродажбите на Wall Street от вчера

11:29 | 09.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите фондови пазари в Азия разшириха загубите си в трета поредна сесия в сряда след разпродажбите на Wall Street от предходния ден и стабилните данни за инфлацията в Китай.

Във вторник американските акции разшириха спадовете си на фона на очакваното начало на сезона на отчетите. Сред причините за пониженията бяха и нарастващите опасения, че цените на книжата са нараснали до твърде високи равнища, докато същевременно глобалното икономическо възстановяване остава бавно и неравномерно.

Същевременно потребителските цени в Китай нараснаха с годишния темп от 2,3% през юни в сравнение с прогнозите за разширение от 2,4%. Цените на производител пък намаляха с 1,1% на годишна база, спадайки за 27-и пореден месец.

"Въпреки че инфлацията е добре контролирана през 2014 г., тя има много по-малко влияние върху макрополитиките, отколкото през последните години. Тя вече не ограничава кредитния растеж, но вместо това е риск за финансовата стабилност", посочи Бил Адамс, главен икономист в PNC Financial Services.

Бенчмаркът Shanghai Composite изтри 1,23% до 2 038,61 пункта. Силни отстъпления отчетоха Industrial and Commercial Bank of China, Bank of Communications и Merchants Bank, чиито капитализации се свиха с по над 1 на сто.

Японските акции затвориха при повече от едноседмично дъно на фона на по-силната йена, като индексът Nikkei 225 отстъпи с 0,08% до 15 302,65 пункта.

Mitsubishi Motors, Sony и Panasonic се смъкнаха с по над 1 на сто, докато финансовите компании Nomura и Daiwa Securities изгубиха съответно 2,5 на сто и 1,5%.

Загубите не подминаха и абстралийският бенчмарк S&P/ASX 200, който се смъкна до 5 452,48 пункта, губейки 1,06% за деня.

Капитализацията на Fortescue Metals отстъпи с почти 2 на сто, докато Atlas Iron и BHP Billiton изтриха съответно 3% и 1 на сто, въпреки че цената на медта кръжеше в близост до петмесечен връх.

В Южна Корея KOSPI се приближи до спад под ключовата граница от 2 000 пункта, изтривайки 0,31% до 2 000,50 пункта.

Акциите на производителя на стомана Posco поевтиняха с 1,5 на сто, докато LG Electronics потъна с близо 5 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:36 | 25.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още