fallback

Разнопосочно представяне на борсите в Азия преди срещата на ЕЦБ

В обсега на пазарните нагласи бяха също очакваните ключови правителствени данни за трудовия пазар в САЩ

11:35 | 03.07.14 г.

Разнопосочно представяне отчетоха водещите фондови пазари на азиатския континент в четвъртък, като инвеститорите останаха предпазливи в очакване на ключовите икономически данни от САЩ и заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ).

В последния пълен търговски ден на Wall Street преди празника на 4-ти юли Dow Jones и S&P 500 постигнаха минимални ръстове до нови рекордни нива, след като по-рано през деня данните на ADP показаха, че частният сектор в САЩ е добавил много повече от очакваното нови работни места през юни – 281 000. Цифрата вещае добър резултат и за правителствените данни, които се очакват по-късно през деня.

В обсега на пазарните нагласи бе също така и очакваното с интерес заседание на ЕЦБ. През миналия месец институцията представи мащабен пакет от мерки за стимулиране. В този ред на мисли, повечето анализатори изключват резки изменения на политиките този път.

Японският бенчмарк Nikkei 225 изтри печалби от старта на сесията, свивайки се с 0,14% до 15 348,29 пункта. В сряда индексът изкачи едноседмичен връх при затваряне за втори пореден ден, удряйки за кратко през търговията 5-месечен връх.

Капитализацията на Toshiba нарасна с над 2 на сто след новината, че дружество е близо до финализиране на сделка на стойност 5 млрд. долара за изграждане на ядрен реактор в България.

Веригата магазини FamilyMart изгуби 2 на сто преди публикуването на финансовия си отчет за първото тримесечие след затварянето на пазара.

В Китай Shanghai Composite нарасна с 0,19% до 2 063,23 пункта. Представените по-рано през деня данни от страната показаха, че активността в сектора на услугите е изкачила 15-месечен връх през юни.

Ръстове отчетоха дружествата от финансовия сектор, след като Китайската централна банка съобщи, че ще даде възможност на кредиторите да определят свои собствени курсове на валутната двойа долар-юан при сделките с клиенти. Agricultural Bank of China добави 0,8 на сто, докато ръстът при China Construction Bank достигна 1%.

Хонкогският индекс Hang Seng спадна с 0,08% до 23 531,44 пункта след седеммесечния връх в сряда.

Същевременно в Австралия S&P ASX 200 завърши на едномесечен връх от 5 491,25 пункта, добавяйки 0,66%. Макроданните от страната показаха спад на продажбите на дребно през май от 0,5 на сто на месечна база, като равнището остана под пазарните нагласи за нулев растеж.

Добивните дружества отчетоха ръстове, след като цената на медта се повиши до 4-месечен връх. Капитализацията на Fortescue Metals отскочи с повече от 5 на сто, докато BHP Billiton завърши с покачване от 1%.

В Южна Корея KOSPI отстъпи след новия петседмичен връх в предишната сесия, губейки 0,21% до 2 010,97 пункта. Чуждестранните резерви на страната пък нараснаха с най-големия до най-големия си размер в последните осем месеца през юни.

Капитализацията на LG Chem се смъкна с почти 2 на сто, въпреки новината, че компанията ще изгради трета фабрика за електромобили в Източен Китай.

Междувременно вонът се търгуваше в близост до достигнатия сесия по-рано шестгодишен връх спрямо зелените пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 03.07.14 г.
fallback
Още от Азия виж още