fallback

Оптимизъм на азиатските борси въпреки слабите данни от САЩ

Австралийският бенчмарк S&P/ASX 200 прекрати тридневната си негативна серия с ръст от над 1%

11:09 | 26.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите фондови пазари на азиатския континент приключиха търговията в четвъртък с повишения, след като по-слабите от очакваното данни за икономическия растеж на САЩ засилиха очакванията, че Федералният резерв няма да повиши лихвените проценти в скоро време.

Икономиката на САЩ се сви с 2,9% на годишна база през първото тримесечие – много над прогнозите на повечето експерти. Новината за кратко изпрати доходността по бенчмарковите 10-годишни щатски държавни ценни книжа (ДЦК) до триседмично дъно. Отделно от това, поръчките на дълготрайни стоки неочаквано намаляха с 1 на сто на месечна база през май, докато секторът на услугите се разшири с най-бързия си темп от повече от четири години през юни.

"Поставен между покачването в сектора на услугите и производствената дейност, растежът на БВП се насочва към силен отскок през второто тримесечие. За съжаление, Федералният резерв ще иска да види как икономиката се представя през третото тримесечие преди да се въодушеви за възстановяването", каза Кати Лиен, управляващ директор на звеното за валутни стратегии в BK Asset Management.

В Ирак бунтовниците установиха контрол над авиобазата в един от най-големите градове в страната – Балад, както и над петролната рафинерия Ажел, разположена на изток от Тикрит. Нападението дойде, след като министър-председателят Нури ал Малики заяви, че подкрепя процеса на формиране на ново правителство от 1 юли.

Междувременно Западните сили предупредиха Русия, че могат да наложат нови санкции, ако Москва не предприеме действия по стопиране на конфликта в Източна Украйна.

Японският бенчмарк Nikkei 225 се покачи с 0,27% до 15 308,49 пункта след отчетеното едноседмично дъно в сряда. Йената пък отстъпи до нов едноседмичен минимум от 102,6 за един щатски долар.

Книжата на Rakuten поскъпнаха с 3 на сто след информацията, че компанията може през следващия месец да придобие акциите на нискотарифния авиопревозвач AirAsia.

Toyota Motor добави 0,8 на сто, след като представи първия си електромобил с водород, който ще излезе на пазара в Япония през април 2015 г.

В Китай Shanghai Composite се разшири с 0,65% до 2 038,68 пункта. Три китайски дружества дебютираха на борсата, осъществявайки първите IPO-та след четири месеца пауза.

Сред най-поскъпващите бяха акциите на Jiangxi Copper и Baoshan Steel, които добавиха съответно 1,5 на сто и 2,2%.

Австралийският бенчмарк S&P/ASX 200 се покачи до 5 464,30 пункта, добавяйки 1,15 на сто за деня. Индексът прекрати тридневната си негативна серия, въпреки че австралийският долар се повиши над 94 американски цента след едноседмичното дъно от 0,9354 щатски долара по-рано.

Капитализацията на AGL Energy нарасна с близо 3 на сто след получената зелена светлина за закупуването на държавната Macquarie Generation.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:28 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още