fallback

Азиатските индекси записаха минимални ръстове след колебливо начало

В Япония се очаква пресконференцията на премиера Шиндзо Абе относно структурните реформи

12:25 | 24.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Повечето от водещите индекси на борсите в Азия приключиха сесията във вторник на зелена територия въпреки колебливите първи часове. Все пак ръстовете бяха скромни, тъй като инвеститорите продължават да следят зорко случващото се в Украйна и Ирак, пише CNBC. Активността бе стимулирана от позитивните новини за американската икономика от вчера.

Японският водещ индекс Nikkei 225 заличи загубите от сутрешната търговия и в крайна сметка затвори с минимално покачване от 0,05% до 15 376,24 пункта. Бенчмаркът все пак остава и на 5-месечния връх за втора поредна сесия. В Китай Shanghai Composite финишира с ръст от 0,47 на сто до 2 033,93 пункта. Хонконгският Hang Seng добави 0,33 на сто до 22 880,64 пункта и донякъде възстанови 2-процентовия спад от вчера.

В Австралия S&P/ASX 200 е надолу с 0,38% днес до 5 432,78 пункта, удължавайки загубите за втори пореден ден. В Южна Корея бенчмаркът KOSPI се покачи с 0,98% до 1 994,35 пункта – най-доброто представяне за индекса от две седмици насам.

В Япония се очаква пресконференцията на премиера Шиндзо Абе, по време на която той ще говори за структурните реформи на неговата „трета икономическа стрела“.

Пред безпрецедентната програма за количествени улеснения на Японската централна банка, стартирана, за да съживи икономиката на Страната на изгряващото слънце, съществува риск от неуспех, заяви икономистът от Oxford Economics Адам Слейтър, цитиран от CNBC.

Акциите на Suntory Beverage поскъпнаха с близо 3%, след като компанията майка Suntory Holdings назначи Такеши Нийнами за нов президент – първият лидер извън управляващото семейство.

Компаниите в сектора на недвижимите имоти не се представиха задоволително. Книжата на Mitsui Fudosan поевтиняха с 2% при търговията с новата емисия ценни книжа. Движението в цената на акциите на дружеството се пренесе и върху останалите в сектора. Капитализацията на Sumitomo Realty and Development, например, се сви с 0,6%.

В Китай производителите на ликьор Kweichow Moutai и Sichuan Swellfun прибавиха по 4% и 10%, съответно, към пазарната си капитализация, след новините, че местните правителства са предоставили допълнителни мерки за подкрепа на сектора.

Официалният вестник на Китайската комунистическа партия - The People’s Daily, разкритикува тези, които са говорили за „отслабването на перспективите“ пред имотния пазар на страната. Изданието вижда „скрити мотиви“ зад действията на изказващите се, писа МаrketWatch. В статията обвинения има към Morgan Stanley, Société Générale, Nomura, UBS и други.

На пазара в Австралия акциите на търговеца на облекла Country Road поскъпнаха със 17%, след като южноафриканската компания Woolworths предложи да откупи 12-процентния дял на милиардера Соломон Лю.

Новозеландското дружество Kathmandu изтри 11% от стойността на акциите си, след като търговецът отчете 15-процентов спад на годишната печалба.

В Южна Корея акциите на Samsung Electronics поскъпнаха с 1,7%, тези на LG Display – с 3,5%, а на Hyundai Motor – с 2,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:55 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още