fallback

Nikkei 225 отчете 4-месечен връх

Китайските акции отново поевтиняха въпреки позитивните новини за икономиката и валутата

11:23 | 19.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Разнопосочно приключи търговията в Азия за водещите борсови индекси. Инвеститорите приветстваха новините от Федералния резерв на САЩ, довели до нови рекорди на Wall Street снощи, пише CNBC.

Японският основен индекс Nikkei 225 финишира с ръст от 1,62% до 15 361,16 пункта – най-високата стойност от над 4 месеца. В Китай Shanghai Composite е надолу с 1,55% до 2 023,73 пункта. Южнокорейският KOSPI добави само 0,13% към стойността си до 1 992,03 пункта.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се покачи с 1,59% до 5 468,20 пункта и отчете най-силния си еднодневен растеж от декември миналата година. Хонконгският Hang Seng заличи 0,16% до 23 145,41 пункта.

Централната банка на САЩ очаквано сви месечните си покупки на активи с нови 10 млрд. долара и сигнализира, че лихвените проценти ще останат ниски в обозримо бъдеще. Ходът на Фед бе очакван от повечето пазарни участници. Понижението на покупките на държавни и ипотечни облигации бе петото поредно от декември насам.

Според председателя на Фед Джанет Йелън икономическата активност в САЩ се възстановява през текущото тримесечие, което ще продължи и в периода след това. Въпреки всичко тя посочи, че "безработицата остава повишена и непълното използване на трудовия пазар продължава да бъде значително".

Ръководителят на Фед за пореден път повтори, че съществува несигурност относно момента, когато институцията ще започне да покачва лихвените нива. По думите ѝ това зависи от разгръщането на икономическото възстановяване.

На борсите в Токио Sony добави 4% към капитализацията си, след като изпълнителният й директор съобщи, че компанията не обмисля да се раздели или да листне на борсата развлекателния си бизнес. Акциите на Sharp поскъпнаха с 3 на сто.

Добивните компании бяха сред печелившите в Австралия, след като цената на желязната руда се възстанови до 90,3 долара за тон. Акциите на Fortescue Metals добавиха 5 на сто към стойността си, а тези на BHP Billiton – 3%.

Ценните книжа на Rio Tinto поскъпнаха с 2,3%, след като компанията предложи 13-процентова отстъпка от цената на желязната руда за своите клиенти.

Търговецът на електроника JB Hi-Fi покачи с 1,3% цената на акциите си, след като съобщи, че очаква общите продажби за 2014 г. да скочат с 5%.

Китайските акции поевтиняха с още 1,5% днес, въпреки че през първите пет месеца на годината общата печалба на държавните фирми е нараснала, и на фона на позитивните коментари на премиера Ли Къцян относно перспективите пред икономиката и новините, че юанът ще се разменя пряко за британски лири.

Банките бяха сред най-губещите компоненти на Shanghai Composite. Книжата на Agricultural Bank of China и на Industrial and Commercial Bank of China поевтиняха съответно – с 1,2% и с 0,8%.

Сините чипове на KOSPI - Samsung Electronics, Hyundai Motor и Kia Motors, изтриха съответно 2,6% и по процент от стойността на акциите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:49 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още