fallback

Азиатските борси затвориха със смесени резултати

Инвеститорският апетит за риск бе подложен на троен натиск от събитията в Ирак, Украйна и Аржентина

11:55 | 17.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Разнопосочно представяне на водещите борси беляза търговия на азиатския континент във вторник. Настроенията бяха смесени, след като апетитът за риск бе подложен на троен натиск от събитията в Ирак, Украйна и Аржентина.

САЩ ще разположат до около 275 военни в Ирак, за да окажат подкрепа на американските представители в страната и на своето посолство в Багдад, след като сунитски джихадисти установиха контрол над северни и западни райони и настъпват към столицата, предава Ройтерс.

"Тези сили ще бъдат разположени за защита на американски интереси и собственост, ако е необходимо, и са екипирани за бойни действия", посочи президентът Барак Обама в уведомление до Конгреса.

По думите му контингентът "ще остане в Ирак, докато ситуацията в областта на сигурността стане такава, че той повече не е необходим".

Междувременно Русия спря газовите доставки за Украйна, след като двете страни не успяха да постигнат съгласие по схемата за плащане.

Загрижеността за Аржентина също повлия на пазарните нагласи. В понеделник Върховният съд на САЩ съобщи, че няма да разглежда жалба срещу кредиторите на южноамериканската страна. Това означава, че Буенос Айрес е изправен пред възможен дефолт, ако не изплати 1,3 млрд. долара на заемодателите си до 30 юни.

Японският бенчмарк Nikkei 225 добави 0,29% до 14 975,97 пункта, след като инвеститорите приветстваха плана за икономически реформи на правителството на Шиндзо Абе, представен по-рано в понеделник.

Книжата на Itochu поскъпнаха с 2,6%, след като вестник Nikkei съобщи, че дружеството планира обратно изкупуване на част от акциите си.

Компанията за недвижими имоти Mitsui Fudosan добави 4,7% след силното търсене на първата си емисия акции от три десетилетия насам, която бе пусната с цел набиране на допълнителен капитал.

В Китай Shanghai Composite изтри 0,92% до 2 066,70 пункта. Представените по-рано данни показаха, че преките чуждестранни инвестиции в Поднебесната империя са отстъпили до 16-месечно дъно през май, което повлия на инвеститорските нагласи.

Industrial Bank поевтиня с 1,5 на сто, докато капитализациите на China Merchants Bank и China Minsheng Banking се свиха с по 0,7 на сто въпреки плана на централната банка да увеличи кредитирането за малкия бизнес.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 се сви с 0,22% до 5 400,67 пункта след представянето на протокола от последното заседание на Австралийската централна банка от юни. Институцията запази нерестриктивната си позиция по отношение на по-ниските лихвени проценти.

Цената на желязната руда удари най-ниското си ниво от 2012 г., търгувайки се за 89 щатски долара на тон, което натежа върху представянето на добивните дружества. Fortescue Metals изтри 3 на сто, докато при Rio Tinto спадът надхвърли 1 на сто.

Южнокорейските акции продължиха покачването си във втора поредна сесия, като KOSPI се разшири с 0,40 на сто до 2 001,55 пункта.

Капитализацията на LG Display отскочи с 3 на сто, докато LG Electronics добави над 1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:51 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още