fallback

ЖП линия по протежението на Яндзъ ще стимулира икономиката на Китай

Пекин ще насърчава банките да кредитират повече активни износители, за да се увеличи предлагането

13:07 | 12.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китай обяви нови мерки, насочени към засилване на икономическия растеж, включително планове за изграждане на железопътни линии, магистрали и летища по поречието на река Яндзъ. Водният път свързва най-слабо развитите вътрешни провинции на Китай със Шанхай, предава руският портал "Вести".

Междувременно Китайската централна банка заяви, че ще насърчи банките да кредитират повече активни износители, за да се увеличи предлагането.

Тези мерки са най-новите, предприети през последните месеци на фона на опасенията от забавяне на растежа през втората по големина икономика в света.

В периода от януари до март икономиката на Китай нарасна с годишен темп от 7,4% спрямо 7,7% през последното тримесечие на миналата година. Централната банка заяви по-рано, че правителството ще ускори либерализацията на лихвените проценти и ще започне да подготвя въвеждането на застраховки на депозитите през 2014 г.

В началото на април правителството обяви пакет от фискални инициативи, включително инвестиции в железопътния транспорт, както и изграждане на обществени жилища и намаляване на данъците за малкия бизнес. Сами по себе си, тези стъпки едва ли ще спрат забавянето на икономическия растеж, особено що се касае до пазара на недвижими имоти, който често е определян за двигател на растежа.

Въпреки това властите продължават с реализирането на плановете си. Управляващите в Пекин обещаха да увеличат инвестициите в железниците до 800 млрд. юана (128 млрд. долара) през тази година, което е с една пета повече в сравнение със сумата през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:59 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още