fallback

Азиатските акции поеха надолу

Търговията остана под натиск поради опасенията за световния растеж и ескалацията на насилието в Ирак

12:28 | 12.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Азиатските акции отчетоха спадове в четвъртък на фона на опасенията за растежа на световната икономика и ескалацията на насилието в Ирак, пише CNBC.

Инвеститорската несигурност до голяма степен бе провокирана от последния доклад на Световната банка. Според институцията глобалната икономика ще нарасне с по-бавен от очакваното темп през тази година вследствие на разочароващия растеж в развиващите се страни.

Банката намали прогнозата си за растежа на световната икономика до 2,8% от 3,2% за тази година, но очаква по-силно разширение от 3,4% през 2015 г. и от 3,5% през 2016 г. Базираният във Вашингтон кредитор се позова на лошото време в САЩ, продължаващата криза в Украйна, ребалансирането на китайската икономика, политическите борби в няколко икономики със средни доходи и бавния напредък в структурните реформи като основни източници на по-бавния растеж в световен мащаб.

Натиск върху инвеститорските нагласите оказа ситуацията в Ирак, след като близки до Ал Кайда групи поеха контрола над северния град Тикрит в сряда, застрашавайки петролопровода Киркук-Джейхан.

"Износът на петрол от Ирак е предимно от южната част на страната. Газопроводът, който започва да тече от Киркук, е блокиран от март насам, така че дори и бунтовниците да са взели контрол над тази област, това няма въздействие върху тръбопровода. Ефектът е, че газопровода вероятно няма да бъде отворен отново, но това е една по-дългосрочна грижа", коментира Джон Кингстън, глобален информационен директор в Platts.

Японските акции възобновиха спада си, като Nikkei 225 изтри 0,64% до 14 973,53 пункта въпреки позитивните данни за икономиката. Машинните поръчки спаднаха с 9,1% на месечна база през април, което обаче се оказа по-добър от очакваното резултат с оглед на прогнозите за свиване с 11,9 на сто.

Книжата на Mitsubishi Heavy Industries поскъпнаха с 1,2 на сто след новината, че компанията води преговори със Siemens за съвместна оферта за енергийните активи на Alstom.

Japan Tobacco добави 2 на сто, след като обяви закупуването на британския производител на електронни цигари E-Lites от Zandera в сделка, която ще се финансира с пари и дълг.

В Китай бенчмаркът Shanghai Composite се смъкна с 0,16% до 2 051,71 пункта въпреки новината за възможното реализиране на нови мини стимули от правителството.

В сряда министър-председателят Ли Къцян заяви, че правителството трябва да разработи мрежа за транспортиране, за да се образува "икономически пояс" по поречието на река Яндзъ.

Австралийският бенчмарк S&P/ASX 200 отстъпи с 0,46% до 5 428,80 пункта, докато местният долар падна от двумесечния връх от 0,9413 щатски долара. По-рано през деня данните за заетостта през май показаха спад от 4 800 работни места при очаквания за ръст от 10 000.

Южнокорейските акции отстъпиха след отчетеното най-високо ниво от 22 май насам в сряда. Борсовият измерител KOSPI изтри 0,15% 2 011,65 пункта, след като централната банка запази своя основен лихвен процент на ниво от 2,5 на сто според очакванията.

Натиск имаше върху сините чипове LG Electronics и Samsung Electronics, които изтриха по 0,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:11 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още