fallback

Смесено представяне на азиатските акции

Търговията предприе стъпка надолу, тъй като навлизаме в лятото, коментира икономист

11:58 | 11.06.14 г.

Водещите фондови пазари в Азия отчетоха смесени резултати в сряда след слабите изменения на Wall Street във вторник.

Американските акции останаха почти без промяна във вторник, а доходността по 10-годишните държавни облигации на първата по сила икономика в света нарасна до едномесечен връх.

"Търговията предприе стъпка надолу, тъй като навлизаме в лятото. Очаква се и Световното първенство по футбол да започне в четвъртък", каза Вишну Варатан, старши икономист в Mizuho Bank.

Пазарните настроения бяха повлияни от новината, че Световната банка е понижила прогнозата си за годишния растеж на глобалната икономика до 2,8% спрямо по-ранните очаквания за 3,2%. Базираният във Вашингтон кредитор се позова на лошото време в САЩ, продължаващата криза в Украйна, ребалансирането на китайската икономика, политическите борби в няколко икономики със средни доходи и бавния напредък в структурните реформи като основни източници на по-бавния растеж в световен мащаб.

Японският бенчмарк Nikkei 225 нарасна с 0,50% до 15 069,48 пункта, след като ръководителят на държавния пенсионен фонд – най-големият в света, посочи, че институцията ще заложи на инвестициите в акции и чуждестранни облигации по-късно тази година.

Акциите на магазинния оператор Seven & I поскъпнаха с 0,9% след информацията, че оперативната печалба на дружеството е нараснала с 5 на сто на годишна база през тримесечието до края на май.

В Китай бенчмаркът Shanghai Composite се разшири със скромните 0,12 на сто до 2054,95 пункта . Юанът пък продължи да се търгува в близост до едномесечния връх спрямо долара.

Инвеститорите реагираха положително на новината, че Китайската централна банка ще ускори либерализацията на лихвения процент и ще започне подготовка на създаването на система за гарантиране на влоговете тази година.

Цените на акциите на производителите на млечни продукти се повишиха след новината, че Пекин е одобрил план за преструктуриране на отрасъла. Книжата на Bright Dairy and Food поскъпнаха с 2 на сто, а на Inner Mongolia Yilli Industrial - с близо 1 на сто.

Австралийските акции спаднаха след едноседмичния връх във вторник. Индексът S&P/ASX 200 изтри 0,29% до 5 453,99 пункта, след като потребителското доверие се сви с 0,2 на сто през юни.

В Южна Корея KOSPI завърши при най-високото си ниво от 22 май, след като данните показаха, че равнището на безработица е спаднало до 3,6% през май след отчетените 3,9 на сто през април.

По-рано през деня стана ясно, че Morgan Stanley Capital International (MSCI) е отложил включването на Южна Корея и Тайван в списъка с развитите пазари поради проблемите с конвертируемостта на валутите в двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:31 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още