fallback

Понижения за индексите в Азия въпреки рекордите на Wall Street и мерките на ЕЦБ

Пазарните участници не бяха много активни преди публикуването на данните за американския трудов пазар

14:29 | 06.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Азиатските инвеститори останаха предпазливи по време на последната търговска сесия за седмицата. Пазарните участници не бяха много активни преди публикуването на данните за американския трудов пазар, въпреки че на Wall Street отново се счупиха рекорди, а Европейската централна банка предприе действия в подкрепа на икономиката на Стария континент.

Японският бенчмарк Nikkei 225 на практика остана без изменение, понижавайки се с 0,01% до 15 077,24 пункта. В Китай Shanghai Composite е надолу с 0,54% до 2 029,96 пункта. Хонконгският Hang Seng отстъпи с 0,69 на сто до 22 951 пункта.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 записа ръст от 0,5% до 5 464,03 пункта, но изпрати седмицата със същото понижение. В Южна Корея пазарите останаха затворени. Индийският SENSEX се изкачи до нов връх, нараствайки с 1,51% до 25 396,46 пункта.

Въпреки че прекъсна четирите поредни повишения, Nikkei 225 изпрати седмицата с 3-процентов ръст – най-голямото покачване за последните три седмици. По-рано индексът се изкачи до 2,5-месечен връх, след като премиерът Шиндзо Абе призова здравния министър да приключи с преместването на инвестициите на Японския пенсионен фонд до края на есента, а не до март 2015 г., какъвто бе първоначалният замисъл. Фондът ще инвестира в повече местни акции за сметка на облигациите.

В Китай Shanghai Composite затвори на червено въпреки обещанията на банковите регулаторни органи за затягане на надзора над сенчестото банкиране и за устойчив курс на паричната политика.

На борсите в Австралия акциите на добивните компании поведоха печелившите, след като цената на златото продължи да се увеличава. Книжата на Evolution Mining поскъпнаха със 7%, а тези на Kingsgate Consolidated - с 6 на сто.

Капитализацията на Insurance Australia Group нарасна с 0,3%, след като компанията получи разрешение за придобиването на Lumley Insurance.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:05 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още