fallback

Борсите в Азия не намериха единна посока в очакване на срещата на ЕЦБ

Възстановяването на цената на медта повиши капитализацията на австралийския добивен сектор

11:16 | 05.06.14 г.

Азиатските акции затвориха разнопосочно след накъсана търговия в четвъртък, като трейдърите останаха в очакване на срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) по-късно през деня.

Анкетираните от Ройтерс експерти очакват ЕЦБ да понижи основния си лихвен процент по рефинансиране до 0,1 на сто и да предприеме и други мерки за стимулиране на европейската икономика.

Японският индекс Nikkei 225 нарасна с 0,08% до 15 079,37 пункта, разширявайки се в четвърта поредна сесия. Поскъпването на йената обаче ограничи печалбите, след като японските пари отстъпиха от достигнатото в сряда едномесечно дъно от 102,79 за долар.

Softbank – основният собственик на Sprint, завърши с ръст от 0,3 на сто след новината, че американската компания се приближава до споразумение за придобиване на T-Mobile USA.

В Австралия S&P/ASX 200 отписа 0,15% до 5 436,90 пункта. Представените по-рано през деня данни показаха, че през април страната е реализирала дефицит по своето търговско салдо за пръв път в последните пет месеца, след като износът спадна за сметка на силния ръст на вноса.

Недостигът по търговския баланс възлезе на 122 млн. долара, което е доста повече в сравнение с ревизирания в посока нагоре излишък за 902 млн. долара, отчетен месец по-рано. Анализаторите очакваха излишък за 510 млн. долара.

Износът се сви с 1% на месечна и сезонно изгладена база до 28,5 млрд. долара, след като спадна с 2% през март. Вносът пък се увеличи с 2 на сто през четвъртия месец до 28,6 млрд. долара след подобен ръст през предходния месец.

Добивните дружества отчетоха разширения, след като цената на медта се възстанови от триседмичното дъно. Fortescue Metals добави над 4%, докато при Atlas Iron ръстът надхвърли 2 на сто.

Китайският Shanghai Composite се отърси от ранните загуби, за да затвори с ръст от 0,79% до 2 040,88 пункта. Активността в сектора на услугите в Поднебесната империя се разшири по-бавно през май, изоставайки от растежа в други сегменти на икономиката, които бяха подпомогнати от скорошните "мини" стимули.

Индексът на мениджърите по покупките за китайския сектор на услугите спадна до 50,7 пункта през май от 51,4 пункта през април. "Неофициални сведения показват, че тежките условия на пазара са натежали върху растежа на активността в сектора на услугите през изследвания период", посочиха от британската банка в доклада си.

Показателят се размина с отчетения от правителствения секторен индекс, който се покачи до 55,5 пункта през май от 54,8 пункта през април. Като главни причини за ръста бяха посочени новите поръчки и производствените разходи.

В Южна Корея KOSPI затвори при триседмичното дъно от 1 995,48 пункта, свивайки се с 0,65 на сто.

Сред най-големите губещи бяха Kia Motors, който изтри 1,7% от пазарната си капитализация, и Samsung Electronics, чиито акции поевтиняха с близо 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:14 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още