fallback

Dai-chi Life Insurance придобива щатската Protective Life за 5,7 млрд. долара

Сделката е най-голямото в историята чуждестранно придобиване на японски застраховател

14:23 | 04.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Eдин от най-големите играчи на пазара на животозастраховане в Япония – Dai-chi Life Insurance, постигна споразумение за закупуването на американската Protective Life Corporation за сумата от 5,7 млрд. долара. По този начин сделката се превърна в най-голямото чуждестранно придобиване от страна на който и да е японски застраховател, предава WBP Online.

Сливането ще създаде 13-ия най-голем застраховател в света, който ще притежава активи на обща стойност от 424 млрд. долара.

Съгласно условията по сделката, Dai-Ichi ще плати 70 долара на акция в брой за базираната в Алабама Protective Life. Сумата е 34% над цената на затваряне на сесията на Wall Street в последния борсов ден на май – 52,30 долара.

За да финансира придобиването, японското дружество ще продаде свои акции на стойност до 250 млрд. йени. Книжата на компанията затвориха сесията в Токио в сряда при 1 499 йени за брой.

Тенденцията от последните месеци е японските застрахователи да се опитват да получат достъп до чуждестранните пазари с оглед на намаляващото вътрешно търсене. Съединените щати са отговорни за около 22% от глобалния застрахователен пазар и дават добра основа пред перспективите за растеж.

Президентът и главен изпълнителен директор на Protective Life Джон Д. Джонс изрази радостта си от сделката, посочвайки: "Това е перфектна сделка за нас. Смятаме да продължим с нашите стратегически планове. Ние ще сме основата за растеж на Dai-ichi тук".

Очаква се сделката да бъде финализирана в края на 2014 г. или в началото на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:21 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още