fallback

Япония отново обсъжда изграждането на газопровод от Русия

Очакванията са дългия 1 350 км газопровод да струва около 600 млрд. йени

14:58 | 29.05.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Група от 33 японски депутати възобнови усилията си за подтикване на премиера Шиндзо Абе да съживи преговорите за изграждането на газопровод от Русия, съобщава WBP Online. Причината е необходимостта от намаляване на разходите за енергия, които се повишиха значително след аварията във Фукушима през март 2011 г.

Очакванията са дългия 1 350 км газопровод да струва около 600 млрд. йени. Той ще свързва остров Сахалин от руска страна с префектура Ибараки от японска.

Говорителят на групата народни представители Наоказу Такемото посочи, че проектът ще бъде предложен на правителството най-рано през юни. По думите му това означава, че въпросът ще бъде включен в дневния ред, когато през есента руският президент Владимир Путин дойде на посещение в страната.

Усилията на народните представители от една страна произтичат от необходимостта да се осигури достатъчно енергия след спирането на атомните реактори преди три години. От друга страна обаче планът следва оценяваното на 400 млрд. долара споразумение между Русия и Китай. Според подписаната през миналата седмица сделка Газпром ще предоставя на Поднебесната империя 38 млрд. куб. метра газ годишно в продължение на 30 години.

Такемото отбеляза, че Япония, която отдели 7 трлн. йени (50 млрд. евро) през миналата година за внос на втечнен природен газ (три пъти повече от сумата, плащана преди бедствието), би могла да намали разходите си чрез изграждане на директен газопровод от Русия. По този начин ще се избегнат много по-скъпите доставки чрез танкери.

"Изграждането на завод за втечняване на природен газ изисква много средства и прави себестойността на една единица газ много скъпа", отбеляза Наоказу Такемото, добавяйки, че за Япония ще бъде по-добре да "купува газ чрез тръбопроводи".

Страната на изгряващото слънце е следващата голяма мишена на Русия. Кремъл видимо обърна посоката на бизнес интересите си към Изтока след анексирането на Кримския полуостров и последвалите санкции от Запада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:58 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още