fallback

Печалбата на китайската индустрия нарасна с 9,6% през април

Това е леко забавяне спрямо март, когато ръстът бе 10,7%, като за първите четири месеца на 2014 г. растежът е 10% годишно

10:29 | 28.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Печалбата, която са реализирали китайските компании от индустриалния сектор, през април нараснаха с 9,6%  на годишна база до 468,6 млрд. юана (75 млрд. долара).

Спечелените суми обаче са нараснали с по-малко в сравнение с март, когато се увеличиха с 10,7% на годишна база, разкриват данните на Националното статистическо бюро на Китай, цитирани от CNBC.

За първите четири месеца на 2014 г. печалбите скачат с 10% до 1,8 трлн. юана спрямо същия период на миналата година. За първите три месеца на новата година китайските фирми прибавиха 10,1% към печалбите си.

Анализаторите виждат първични сигнали за стабилизиране на китайската икономика заради целенасочените мерки на правителството за подкрепа на растежа, но според експертите е необходима още политическа подкрепа, тъй като структурните реформи поставят икономическата активност под допълнителен натиск.

Производствената активност в Китай се стабилизира до известна степен през април, показаха последните данни на HSBC и Markit Economics. Въпреки това опасенията за икономически катаклизми продължават да са налице.

Китайските политици заложиха целеви растеж от 7,5 на сто за 2014 г. Според мнозина обаче планът е прекалено амбициозен и би могъл да доведе до известно забавяне на цялостната активност, което от своя страна да засили натиска за реформи. През първото тримесечие китайската икономика забави ръста си до 7,4%., което бе най-бавният растеж от година и половина.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:23 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още