IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милер: Договорът с Китай може да окаже влияние върху цената на газа в Европа

Цената за Китай ще е почти 350 долара за 1000 куб. м природен газ, което е под текущите средни тарифи за ЕС от 370-380 долара

19:50 | 23.05.14 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Милер: Договорът с Китай може да окаже влияние върху цената на газа в Европа

Сключеният между Русия и Китай договор за доставка на газ може да окаже влияние върху цената на природния газ в Европа. Това заяви президентът на "Газпром" Алексей Милер на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Шефът на газовия монополист подчерта, че с подписването на договора е започнала конкуренцията между Европа и страните от Азиатско-Тихоокеанския район за руския газ, транспортиран по тръбопроводи. Той обяви също така, че Европа е загубила в конкурентната битка с втечнения природен газ.

На 21 май "Газпром" и Китайската национална петролна корпорация подписаха 30-годишен контракт за общо 400 млрд. долара за доставка на газ. Днес руският енергиен министър Александър Новак потвърди, че цената за Китай ще е почти 350 долара за 1000 куб. м, което е под текущите средни тарифи за ЕС от 370-380 долара.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 9
melon
преди 10 години
Ясно е, че *** ще си го самоначукат накрая, за жалост на феновете си в бг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
SPART
преди 10 години
Може,може....ама надали! По-ниска цена означава клауза "take-or-pay"( на руски "бери или плати") в договора, каквото европейците не могат да си позволят щото нямат пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още