fallback

Напрежението в Тайланд и Украйна не спря устрема на азиатските борси

Дружествата от сектора на недвижимите имоти бяха в основата на повишенията в Китай

11:48 | 23.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Азиатските капиталови пазари затвориха последната сесия за седмицата с повишения въпреки продължаващите геополитически рискове в Тайланд и Украйна, предава CNBC.

Тайландският бенчмарк SET 100 cпадна с 1,19% до 2 061,42 пункта, след като главнокомандващият армията на страната Прают Чан Оча извърши безкръвен преврат късно в четвъртък. По-късно той пое и ролята на премиер.

"През времето, през което ние няма да имаме друг човек за премиер, правомощията на премиера ще се поемат от ръководителя на Националния съвет за поддръжка на мира и на реда", посочиха военните, визирайки генерал Прают.

Общо 38 души са откликнали на призива на военните да се явят пред Националния съвет за поддръжка на мира и на реда. Според тайландски медии няколко ключови политици от бившата управляваща партия "За тайландците" са били освободени след разговорите с военните. Засега не е известно какви теми са били обсъдени на срещата в базата.

"Следим внимателно ситуацията за повече подробности. Международен натиск срещу преврата се трупа,след като САЩ предупреди за "негативни последици". Япония пък заяви, че "съжалява", а много други са "притеснени", каза Вишну Варатан, старши икономист в Mizuho Bank.

Ситуацията в Украйна също продължава да е особено напрегната. Най-малко 11 военни бяха убити при сблъсъци с проруски активисти в района на Донецк. Сепаратистите в Луганск пък обявиха военно положение.

Остават само два дни до президентските избори в страната, които според мнозина ще са решаващи за бъдещето ѝ. В тази връзка Киев мобилизира 55 000 представители на силите на реда и 20 000 доброволци.

В Япония Nikkei 225 изкачи триседмичния връх от 14 462,17 пункта, добавяйки 0,87%. По този начин за седмицата борсовият измерител се разшири с общо 2,6%.

Автомобилният производител Denso завърши с ръст от 5 на сто, докато NSK добави над 3 на сто.

Книжата на Sony поевтиняха с 0,8 на сто, въпреки че главният изпълнителен директор Казуо Хирай заяви, че дружеството се насочва към тройно покачване на оперативната печалба през следващата фискална година.

Китайският бенчмарк Shanghai Composite нарасна с 0,66 на сто до 2 034,57 пункта, докато в Хонконг Hang Seng остана практически без изменение, добавяйки 0,06% до 22 968,40 пункта. Ръстовете дойдоха след по-добрите от прогнозираното данни от четвъртък за производството в Поднебесната империя.

Дружествата от сектора на недвижимите имоти бяха до голяма степен отговорни за повишенията. Vanke скочи с над 3 на сто, Poly Real Estate добави 4%, а при China Merchants Property ръстът достигна близо 6 на сто.

В Австралия S&P ASX 200 затвори с покачване от 0,23% до 5 492,80 пункта. За седмицата индексът си осигури скромен ръст от 0,2 на сто.

Южнокорейският бенчмарк KOSPI пък постигна минимално покачване от 0,08% до 2 017,17 пункта. Ръстът обаче донесе на индекса достигането на най-високото ниво от декември насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:25 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още