fallback

Азиатските акции поскъпнаха въпреки напрежението в Тайланд

Тайландският индекс SET 100 губи над 1% след въведеното военно положение в страната

11:54 | 20.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Азиатските фондови пазари приключиха търговията в сряда с ръстове, но настроенията бяха предпазливи на фона на събитията в Тайланд и началото на двудневното заседание на Японската централна банка (ЯЦБ).

По-рано във вторник Associated Press съобщи, че тайландската армия е въвела военно положение в страната и е забранила на проправителствените и антиправителствените демонстранти да се придвижват, за да се предотвратят сблъсъци.

Същевременно пазарните експерти очакват ЯЦБ да се запази ултра гъвкавата си монетарна политика непроменена. Инвеститорите ще бъдат съсредоточени върху очакваната с интерес пресконференция на гуверньора на банката Харухико Курода за сигнали относно бъдещите действия на банката.

Малко преди края на сесията тaйланският индекс SET 100 губи 1,54% до 2 068,56 пункта.

"Ние сме много загрижени за Тайланд по две причини. Едната е, че дори ако този ход е насочен към възстановяване на мира и реда, той няма да възстанови политическото равновесие", каза Вишну Варатан, старши икономист в Mizuho Bank.

Японските акции, част от индекса Nikkei 225, се покачиха с 0,49% до 14 075,25 пункта. Йената се търгуваше при около 101,4 за долар, оттегляйки се от 3,5-месечния връх от 101,1 ден по-рано.

Ръстове постигнаха търговците на дребно след анкета на Ройтерс, която показа, че повече компании очакват продажбите им да се покачат до края на годината, последваща годината на покачване на данъка върху продажбите. Seven & I, Aeon и Fast Retailing нараснаха с по над 1%.

В Китай Shanghai Composite добави 0,15% до 2 008,12 пункта. Страховете от пренасищане от нови първични публични предлагания бяха облекчени, след като местните регулатори потвърдиха, че ще има 100 нови IPO-та от юни до края на тази година, което е по-малко от очакваното.

Акциите на автопроизводителя Great Wall Motor нарасна с 0,8 на сто, след като обяви в понеделник, че ще създаде производствена база в Русия.

Австралийският S&P ASX 200 добави 0,21% до 5 420,40 пункта след волатилна сесия. По-рано през деня индексът удари ново едномесечно дъно за втори пореден ден.

Бенчмаркът излезе на положителна територия, след като централната банка на Австралия посочи в протокола от последното си заседание, че ниските лихвени проценти са постигнали желания ефект върху икономиката.

В Южна Корея KOSPI изтри 0,19% до 2 011,26 пункта след информацията, че производствените цени са се понижили за 19-ти пореден месец през април.

Спадът бе подпомогнат от сините чипове Hyundai Motor и Kia Motors, които отстъпиха с по повече от 1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:55 | 25.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още