fallback

Водещите индекси в Япония и Индия подкрепиха азиатските борси във вторник

Shanghai Composite затвори със спад след серията макроданни за икономиката на Китай

12:45 | 13.05.14 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето водещи индекси в Азия приключиха сесията във вторник с повишения. Индия и Япония поведоха ралито, след като инвеститорите приветстваха новите рекорди на Wall Street и на борсите в Европа.

Освен това пазарните участници бяха залети с множество данни за икономиката на Китай, пише CNBC. Растежът на китайската индустрия се сви до най-ниския си темп от 4 години насам. През април инвестициите в дълготрайните активи и продажбите на дребно нараснаха по-слабо от очакванията. Данните идват след тези за банковото кредитиране, които бяха публикувани вчера и показаха забавяне в раздадените заеми.

В Китай в началото на сесията Shanghai Composite се покачи, но в крайна сметка затвори със спад от 0,10% до 2 050,73 пункта. В Япония основният индекс Nikkei 225 се покачи до близо едноседмичен връх, след като нарасна с 1,95% до 14 425,44 пункта.

Индийският SENSEX отбеляза нов рекорд, покачвайки се за трети пореден ден на фона на оптимизма в навечерието на края на изборите. Индексът се покачи с 1,42% до 23 884,59 пункта, като от началото на май е нараснал с 5 на сто.

В Хонконг Hang Seng добави 0,41 на сто към стойността си до 22 352,38 пункта. Австралийският S&P ASX 200 се повиши с 0,91% до 5 498,19 пункта. Южнокорейският KOSPI записа ръст от 0,92% до 1 982,93 пункта.

На борсите в Страната на изгряващото слънце книжата на Nissan Motor поскъпнаха с 5%, въпреки че от автомобилния производител предупредиха, че тазгодишната печалба ще нарасне с по-бавно темпо от очакванията на анализаторите. Вчера концернът публикува своите финансови резултати. Печалбата на Nissan за 2013 г. се покачи с 10%.

Mitsubishi Chemical увеличи капитализацията си с над 2%, след като Nikkei News съобщи, че компанията планира да придобие мажоритарния дял в производителя на газ Taiyo Nippon за 980 млн. долара.

В Южна Корея акциите поскъпнаха до най-високите си стойности за последните две седмици благодарение на силен чуждестранен интерес. Книжата на Samsung Electronics поскъпнаха с 1%, удължавайки 4-процентовия ръст от вчера.

Акциите на Korea Electric Power Corp. поевтиняха с 0,5%, въпреки че оперативната печалба на компанията за първото тримесечие се покачи с 87%.

След като вчера добивните компании поведоха печелившите на борсите в Китай, днес бяхме свидетели на разпродажби при някои позиции. Акциите на Rare-Earth Group и Lu'AnEnvironmental Energy поевтиняват с 3%, а тези на China Shenhua – с 2%.

В Австралия S&P ASX 200 удари двуседмичен връх преди публикуването на данните за държавния бюджет.

Производителят на експлозиви Orica изгуби почти 4% от стойността на акциите си, след като полугодишната нетна печалба спадна с 8% на годишна база.

Производителят на мед PanAust увеличи пазарната си капитализация с 34% след новините за получена частична оферта за придобиване от китайската Guangdong Rising Assets Management.

Още новини от развиващия се свят вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:00 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още