fallback

Ръстове за индексите в континентална Азия на фона на геополитическото напрежение

Инвеститорите приветстваха положително предложенията на Китай за реформиране на капиталовите пазари

11:15 | 12.05.14 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите индекси в континентална Азия затвориха с повишения в понеделник, след като инвеститорите приветстваха положително последните пазарни реформи. Геополитическото напрежение обаче се отрази негативно на търговията в останалата част на региона, пише CNBC.

В Япония основният индекс Nikkei 225 се понижи с 0,35% до 14 149,52 пункта. В Австралия S&P АSX 200 заличи 0,23% от стойността си до 5 448,40 пункта.

С ръстове приключи сесията за индексите в Китай, Хонконг и Южна Корея. Shanghai Composite се повиши с 2,08% до 2 052,87 пункта. Hang Seng прибави 1,93% до 2 2284,26 пункта, а KOSPI – 0,43 на сто до 1 964,94 пункта.

В Индия основният бенчмарк SENSEX се покачи с 1,82% до 23 412,79 пункта и отбеляза нов рекорд. Това се случи на фона на очакванията, че основната опозиционна партия в страната ще спечели изборите, чиито финални резултати ще станат ясни до края на седмицата.

Обявяването на победа на референдума за самоуправление в източната част на Украйна от страна на проруските сепаратисти провокира множество коментари на анализатори. Според някои от тях инвеститорите трябва да бъдат готови за допълнително засилване на напрежението между Запада и Москва.

Проблемите в Тайланд и Виетнам също бяха във фокуса на пазарните участници. В Банкок правителството призова за намаляване на напрежението, тъй като днес управляващите се събират, за да обсъдят продължаващата политическа криза. Същевременно в неделя във Виетнам стотици се противопоставиха на намерението на Китай да извършва сондажи в Южнокитайско море. Заради напрежението с Пекин виетнамските акции поевтиняха с 5% днес.

Индексите в континентална Азия приключиха търговията на най-високите си нива от повече от две седмици, след като в петък Държавния съвет на Китай представи проект за реформи на капиталовите пазари. Сред предложенията са местните правителства да емитират директно облигации, както и да бъдат премахнати някои ограничения при търговията с финансови деривати.

Новините засенчиха опасенията за пренасищане на пазара на първични публични предлагания, след като през уикенда Пекин представи нови правила, които ще позволят на повече компании да се листнат по-лесно у дома.

Добивните компании поведоха печелившите, като акциите на Уangquan Coal и Lu'An Environmental Energy поскъпнаха до 10-процентния дневен лимит, а тези на Jiangxi Copper увеличиха стойността си с 6,8%.

Банките и инвестиционните посредници също се радваха на интерес. Citic Securities увеличи капитализацията си с 4%, а Founder Securities – с 3 на сто.

В Япония инвеститорското настроение се стопи, след като статистиката показа, че икономиката е отчела по-малък от очакваното търговски излишък през март.

Производителят на фотоапарати Olympus повиши пазарната си капитализация с 4,8%, след като отчете близо 70-процентен ръст на печалбата за изминалата финансова година.

Финансовите компании бяха във фокуса на пазарното внимание, след като статистиката показа, че през април банките са отпуснали с 2% повече кредити спрямо година по-рано. Книжата на Mitsubishi UFJ и Sumitomo Mitsui Financial поскъпнаха с по 0,3 на сто.

В Австралия акциите на BHP Billiton поевтиняха с 0,5%, а тези на Fortescue Metals - с 1,9%, след като цената на желязната руда слезе до 20-месечно дъно.

В Южна Корея акциите заличиха загубите, постигнати в началото на сесията, за да приключат с трети пореден дневен ръст.

Книжата на Samsung Electronics, които поскъпнаха с 4%, подкрепиха KOSPI. Пазарните участници приветстваха новините, че председателят на технологичния гигант Лий Кън-хи се е възстановил от инфаркта, който претърпя през уикенда.

Акциите на търговеца на дребно Lotte Shopping поевтиняха с 4%, след като оперативната печалба за първото тримесечие отстъпи със 7,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още