fallback

Азиатските борси се представиха смесено

Проучване на Ройтерс показа, че според 40% от японските фирми данъкът върху продажбите не е засегнал съществено цените

13:01 | 18.04.14 г.
Автор - снимка
Създател

Азиатските акции се представиха смесено в петъчната сесия при ниски обеми, като повечето борси на континента са затворени заради Великден, предава CNBC. Пазарите бяха подкрепени от вчерашната търговия на Wall Street, в която американските акции приключиха сесията предимно с ръстове.  Ситуцията в Украйна остава във фокус. Вчерашните разговори в Женева между САЩ, Русия, Украйна и ЕС завършиха със споразумение по план за смъкване на напрежението, но американския президент Обама се съмнява, че Русия ще го изпълни. Японският индекс Nikkei се повиши с 0,7% до 14 516 пункта, като удари най-високото си ниво от десет дни, отчитайки седмичен ръст от 4% - най-големият от ноември. Йената спадна до десетдневно дъно от 102,57 за долар, което подкрепи износителите.

Сред най-печелившите бяха компаниите за потребителска електроника Sharp и Sony, чиито акции прибавиха по процент. Козметичната компания Shiseido поскъпна с над процент, след като оперативната й печалба за фискалната година до края на март нарасна.

Корпоративно проучване на Ройтерс също подкрепи настроението на инвеститорите, като показа, че според 40% от компаниите продажбите са стабилни, а цените не са пострадали много от въвеждането на данъка върху продажбите. Основният шанхайски индекс Shanghai Composite отстъпи с 0,1% до 2 098 пункта, отбелязвайки десетдневно дъно, като удължи загубите във втора поредна сесия.

Акциите на строителите се представиха смесено след данните, че жилищните цени в Китай са забавили темпа на ръст до 8-месечно дъно от 7,7% през март.  Южнокорейският Kospi се повиши с 0,6% и отчете ръст от 0,3% за седмицата, който е пети пореден. Hyundai Motor поскъпна с 2%, докато Samsung Electronics прибави 0,6%.

Местната валута – вонът, поскъпна спрямо долара, търгувайки се близо до 6-годишния връх, достигнат по-рано през месеца, след като МВФ оценява валутата като подценена с 8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:17 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още