fallback

Япония се завръща към ядрената енергия

Целта е понижаване на зависимостта от външните енергийни доставки, които в условията на поевтиняваща йена тежат върху икономиката

11:18 | 11.04.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Японското правителство одобри енергиен план, който подкрепя използването на ядрена енергия въпреки общественото безпокойство след аварията във Фукушима.

Решението на властите се различава от въведената от предходния кабинет практика на замразяване на ядрените мощности. Ходът ще подготви сцената за рестартиране на някои реактори, съобщава BBC.

Новината дойде няколко дни, след като първите евакуирани жители на Фукушима се завърнаха по домовете за първи път след аварията през 2011 г.

"Стремим се да изберем система за енергийните доставки, която да е реалистична, прагматична и добре балансирана", посочи японският министър на търговията и промишлеността Тошимицу Moтеги.

Според плана правителството ще продължи с възобновяването на ядрените централи, които са изпълнили строгите регулаторни стандарти. Целта е понижаване на силната зависимост от външните енергийни доставки, които в условията на поевтиняваща йена натежават върху развитието на икономиката.

Преустановяването на използването на ядрена енергия дойде по време на управлението на опозиционната Демократическа партия на Япония. Трудното решение бе взето след тежкото земетресение от 2011 г., която предизвика ядрена катастрофа във Фукушима.

До кризата във Фукушима Япония базираше около 30 на сто от енергийните си нужди на ядрената енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:36 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още