fallback

Афганистан проведе първите си демократични избори въпреки терора

Населението не се уплаши от заплахите на талибаните, но въпреки сериозните мерки за сигурност се стигна до няколко атаки

11:19 | 06.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В рамките на президентските избори в Афганистан милиони афганистанци проправиха пътя към първото демократично предаване на властта в историята на страната. В събота избирателите не се уплашиха от заплахите на талибаните, които не успяха да разстроят гласуването.

Поради големите тълпи от чакащи избирателната комисия (IEC) удължи работното време на избирателните секции с един час. В избирателните секции на няколко провинции бюлетините са свършили, което е наложило допълнителни доставки от столиците на провинциите, предава Ройтерс.

Президентът в оставка Хамид Карзай управлява след падането на режима на талибаните в края на 2001 година. Според местната конституция той не може да се кандидатира за трети мандат.

Гласуването бележи първото демократично предаване на властта в историята на страната, която е раздирана от десетилетни конфликти. Поради недостатъчно добра сигурност в деня на изборите по данни на IEC е трябвало да бъдат затворени още 211 избирателни центрове, други 748 бяха обявени за негодни за гласуване още преди вота. Общо в страната бяха отворени 6 212 избирателни центрове, заяви IEC.

Вместо заявената от талибаните вълна от нападения срещу избирателни секции, в страната бяха регистрирани само изолирани инциденти. В столицата Кабул, за която имаше опасения за атентати, бе спокойно. 

Очаква се избирателната активност на изборите в Афганистан да надвиши 50%. Избирателите имаха избор между петима кандидати, като се очаква провеждането на втори тур, тъй като нито един от претендентите за президентския пост не е с големи шансове да получи мнозинство.

Повече от дванадесет милиона гласоподаватели бяха призовани да гласуват. В Кабул, въпреки лошите метеорологични условия, пред изборните секции имаше опашки.

Градът стана укрепление благодарение на силите за сигурност, които издигнаха няколко контролно-пропускателни пунктове. Избирателите са били претърсвани за експлозиви и оръжия преди да влязат в избирателните секции.

„На територията на страната от силите за сигурност бяха убити десетки бунтовници“, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Мохамед Аюб Саланги. Властите информираха, че в Бадгис е бил убит един гласоподавател. В Логар двама избиратели са били ранени, когато в избирателен център е детонирано взривно устройство. При самоубийствен атентат в Хост убит е бил само атентаторът. В Газни атентатор самоубиец е бил застрелян от полицията.

Президентът на САЩ Барак Обама приветства вота на афганистанците на президентските избори. Oбама определи изборите като „съществени за осигуряването на демократичното бъдеще на Афганистан и продължаването на международната помощ”. „Разчитаме афганистанските избирателни институции да изпълнят дълга си през следващите седмици и да обявят резултатите”, подчерта американският президент, цитиран в прессъобщение от Белия дом.

Според Ройтерс ще са нужни около 6 седмици, за да бъдат преброени бюлетините, които трябва да бъдат събрани от цялата, на места труднодостъпна, страна. Това може да е началото на потенциално опасен период за Афганистан в момент, в който народът отчаяно се нуждае от лидер, за да овладее насилието, докато чуждестранните сили се подготвят да се изтеглят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:02 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още