fallback

Водещите индекси в Азия затвориха в различни посоки

Пакетът от мерки, който управляващите в Китай предприеха, повлия на настроението на пазарните участници

11:34 | 03.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В различни посоки затвориха водещите азиатски индекси в четвъртък. Инвеститорите прибраха печалбите след вчерашното борсово рали, предава CNBC. Китай предприе дългоочакваните мерки за стимулиране на икономиката, а положителните данни от САЩ също подкрепиха настроението на пазарните участници.

Управляващите в Пекин намалиха данъците за малките фирми и представиха плановете си за ускоряване на строителството на железопътни линии. Въпреки това анализаторите очакват още стимули под формата на по-гъвкава парична политика, като например понижаване на задължителните минимални резерви.

Също така инвеститорите са притаили дъх преди заседанието на Европейската централна банка, което ще се проведе днес по обяд. Предстои да разберем дали банкерите ще понижат още основния лихвен процент.

В Япония по-слабата йена подкрепи печалбите на борсите. Nikkei 225 се покачи с 0,84% до 15 071,88 пункта, като така се изкачи на нов 3-седмичен връх за втора поредна сесия.

Хонконгският индекс Hang Seng е нагоре с 0,24 на сто до 22 577,09 пункта. В Китай Shanghai Composite се понижи с 0,74% до 2 043,70 пункта, въпреки че за момент удари едноседмичен връх на фона на предприетите правителствените мерки за икономиката.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 нарасна само с 0,12% до 5 409,90 пункта. Това не попречи на индекса да отбележи нов 3-седмичен рекорд.

В Южна Корея KOSPI отстъпи с 0,18% до 1 993,70 пункта. По този начин измерителят прекъсна позитивната си четиридневна серия, но по-рано през сесията докосна нов рекорд за 2014 г.

Индийският SENSEX изтри печалбите, натрупани в началото на сесията, като за кратко докосна рекорд от 22 620 пункта. В крайна сметка индексът спадна с 0,46% до 22 447,88 пункта. Рупията поскъпва, но гуверньорът на Централната банка на Индия Рагурам Раджан разкри пред CNBC, че не е притеснен от покачването на стойността на местната валута.

Същевременно през март PMI индексът за сектора на услугите в Китай е нараснал до 51,9 пункта от 51 пункта през февруари, показаха данните на HSBC. Aнализаторите обаче посочват, че въпреки покачването, забавянето на производството означава, че като цяло икономиката на Поднебесната империя се забавя.

На борсите в Япония най-голям ръст в цената отбелязаха акциите на Sharp (+1,5) и на Hino Motors (+3%).

Fast Retailing увеличи капитализацията си с 1,8%, след като обяви, че продажбите през март са нараснали с 0,6% на годишна база.

Мобилният оператор NTT DoCoMo увеличи с 0,7% стойността на пазарната си капитализация, след като изданието Nikkei съобщи, че компанията ще инвестира около 4 млрд. долара за разширяване на широколентовата си технология за безжичен интернет.

На борсите в Китай акциите на железопътните компании изтриха първоначалните 5-процентови печалби, след като управляващите в Пекин заявиха, че ще ускорят железопътните проекти. Акциите на China Railway Construction и China Railway Group поскъпнаха само с 0,4%.

В Австралия новините за търговския излишък повлияха на акциите на търговците на дребно. През февруари търговският излишък на страната е бил 1,2 млрд. австралийски долара. Анализаторите очакваха положително салдо от 850 млрд. австр. Долара. Продажбите на дребно пък са нараснали само с 0,2% през месеца – по-малко от чакания ръст от 0,3%.

Книжата на David Jones и Harvey Norman поскъпнаха с по процент.

National Australia Bank заличи 0,5% от пазарната си капитализация, след като главният изпълнителен директор Камерън Клайн обяви, че напуска институцията. От 1 август новият шеф ще бъде сегашният на Bank of New Zealand Андрю Торбърн.

В Сеул Samsung Electronics добави 2,4% към стойността на акциите си въпреки новините, че Върховния съд на Индия е призовал изпълнителния директор Ли Кун Хи да се яви, преди да му бъдат наложени глоби за извършени от компанията измами.

По-рано публикуваните данни показаха, че през март валутните резерви на Южна Корея са достигнали ново рекордно ниво за девети пореден месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:43 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още