fallback

Wall Street затвори с леки повишения

Индексът S&P 500 вече има в състава си 501 компонента, след като Google раздели акциите си на две

23:02 | 02.04.14 г.

Минимални повишения белязаха втората търговия на Wall Street за новия месец, след като инвеститорите оцениха представените по-рано през деня икономически данни от САЩ и Европа.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачи с 0,23% до 16 570,50 пункта. Широкият бенчмарк S&P 500 добави 0,33% до 1 883,95 пункта, докато технологичният Nasdaq Composite се разшири с 0,27% до 3 660,20 пункта.

"В продължение на следващите няколко седмици ще се фокусираме върху икономическите данни, а след това корпоративните отчети ще вземат превез", посочи пред CNBC Ури Ландерсман, президент на Platinum Management. "Oчакваме рязка краткосрочна корекция... Законът за големите числа показва, че нещо ще се обърка в някакъв момент", допълни той.

По-рано през деня стана ясно, че създадените нови работни места извън селскостопанския сектор в САЩ са отчели по-слаб от предвиденото растеж през март. Данните на ADP и Moody's Analytics показаха, че броят на заетите е нараснал с 191 000 през третия месец на 2014 г. Сезонно изгладеното равнище надхвърли постигнатите през февруари 178 000, но остана под пазарните прогнози за скок от 195 000.

Големите и средни предприятия са допринесли с ръстове от съответно 67 000 и 52 000 за отчетния период. При малките компании пък покачването е било със 72 000.

Докладът на ADP и Moody's Analytics дойде малко преди правителствените данни, които се очакват в петък Анкетираните от Ройтерс експерти очакват ръст от 197 000 на новите работни места през март. Месец по-рано бе отчетено покачване от 175 000.

В Европа икономиката на еврозоната нарасна по-малко през последното тримесечие на миналата година в сравнение с първоначалната оценка. Брутният вътрешен продукт на 18-те държави от валутния съюз се разшири само с 0,2% през последните три месеца на 2013 г. спрямо първоначално обявените 0,3%.

Ревизирането на икономическия растеж дойде в навечерието на срещата на централните банкери на ЕЦБ в четвъртък. През миналия месец президентът на институцията Марио Драги прогнозира, че започналото възстановяване от европейската дългова криза постепенно ще набира скорост, като същевременно отново отбеляза, че централната банка е готова да разхлаби още паричната си политика, ако е необходимо.

На корпоративния фронт книжата на Amazon.com поевтиняха с 0,29%, след като онлайн търговецът на дребно представи ново видео стрийминг устройство, наречено Fire TV. То ще бъде отговорът на компанията в усилията ѝ да се пребори с конкуренцията на Roku, Google Chromecast и Apple TV.

Monsanto добави към капитализацията си 0,39%, след като компанията обяви по-добри от очакваното финансови резултати благодарение на нарасналото търсене на царевица и соя в световен мащаб.

Ценните книжана MannКind Corp поскъпнаха със 75,5%, след като консултативният комитет към здравния регулатор на САЩ препоръча да бъде одобрено предложението на фармацевтичната компания за лечение чрез вдишване на инсулин.

Считано от сряда, интернет гигантът Google раздели акциите си на два отделни компонента. Книжата от клас А ще се търгуват под нов символ GOOGL, докато тези от клас С ще използват стария код GOOG. По този начин индексът S&P 500 вече практически има 501 компонента, макар и на 500 отделни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:33 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още