fallback

Оптимизмът на Wall Street се пренесе на азиатските борси

Пазарите в Япония, Австралия и Южна Корея изкачиха нови седмични върхове

11:58 | 02.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Оптимизмът на Wall Street от снощи се пренесе и на азиатските борси днес. Пазарите в Япония, Австралия и Южна Корея отчетоха нови седмични върхове, пише CNBC.

Японските акции приключиха сесията в сряда на нов 3-седмичен връх, след като инвеститорите приветстваха по-евтината йена. Водещият борсов индекс Nikkei 225 се изкачи с 1,04% до 14 946,32 пункта. В Китай Shanghai Composite се повиши с 0,56 на сто до 2 058,99 пункта. Хонконгският Hang Seng напредна с 0,34% до 22 523,94 пункта.

В Южна Корея KOSPI се покачи за четвърта поредна сесия заради чуждестранния инвеститорски интерес. По този начин отбеляза нов рекорд за 2014 г. Индексът затвори с ръст от 0,26% до 1 997,25 пункта.

Австралийският S&P ASX 200 е нагоре с 0,26% до 5 403,30 пункта и се озова на нов 3-седмичен връх, въпреки че австралийският долар отстъпи от вчерашния 4-месечен връх спрямо американския долар.

Пазарите в Югоизточна Азия също отчетоха ръстове, след като широкият индекс MSCI Emerging Markets се повиши над 1 000 пункта за пръв път от 2 януари. По този начин той разшири печалбите за осма поредна сесия.

Филипинските акции поскъпнаха с над процент, докато водещият индекс в Индия – SENSEX, затвори с ръст от 0,3 на сто до 22 592 пункта, след като за кратко докосна нов исторически връх.

На борсите в Япония автопроизводителите бяха най-големите печеливши. Акциите на Mitsubishi Motors поскъпнаха с почти 5%, докато тези на Mazda Motor – с близо 3%. Това се случи на фона на новините, че продажбите на автомобили в САЩ са скочили с 6% през март – най-бързото темпо от ноември миналата година.

Renesas увеличи с 19% пазарната си капитализация след слуховете, че Apple води разговори за придобиването на дела на производителя на полупроводници в поделението за проектиране на чипове Renesas SP Drivers.

Комуналният сектор бе поставен под напрежение. Книжата на Kyushu Electric Power поевтиняха с 5% след слуховете, че компанията се нуждае от капиталова инжекция от контролираната от държавата Японска банка за развитие. Новините причиниха големи загуби за акциите на компаниите в сектора.

Kansai Electric Power и Hokuriku Electric изтриха близо 2% от капитализацията си.

На борсите в Китай най-добре се представиха проектантите на недвижими имоти, след като Shanghai Securities News съобщи, че власите в Ханджоу и Чанша обмислят варианти да разхлабят ограниченията, касаещи покупките на имоти.

Poly Real Estate поведе печелившите с ръст в цената на акциите от 7%. China Merchants Property добави 5,6 на сто, а Shanghai Shimao – 3,4%.

В Австралия добивните компании отчетоха най-силно представяне. Акциите на Fortescue Metals поскъпнаха с 2,8, а BHP Billiton - с почти процент, след като цената на медта скочи до близо 3-седмичен връх заради земетресението в Чили.

Книжата на Goodman Fielder поевтиняха с 21%, след като хранителната компания занижи прогнозата си за финансовите резултати през четвъртото тримесечие.

В Южна Корея стойността на ценните книги нарасна най-много за Samsung Electronics и Kia Motors, съответно - с 1% и 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:25 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още